ΜΕΪ ΜΠΡΙΤ ΜΟΖΕΡ

May-Britt Moser
05-10-2021

Η Μέι – Μπριτ Μόζερ (4 Ιανουαρίου 1963 – ) είναι Νορβηγίδα ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας, καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. Η ίδια και ο τότε σύζυγός της, Edvard Moser, μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2014, για το έργο τους στα κύτταρα του ενδορρινικού φλοιού καθώς και για τη μελέτη τους σε κύτταρα που καθορίζουν τη λειτουργία τους στον εγκέφαλο.

Μαζί με τον Edvard Moser ίδρυσε το ερευνητικό περιβάλλον Μόζερ στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, στο οποίο ήταν διευθυντές. Από το 2012 διευθύνει το Κέντρο για τους Νευρωνικούς Υπολογισμούς.

Η Μόζερ σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και έλαβε διδακτορικό στη νευρολογία από το Τμήμα Ιατρικής το 1995 ; το 1996 έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας της βιολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στη Νορβηγία ; έγινε επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης το 2000. Το 2002 η ερευνητική ομάδα της έλαβε την επωνυμία ενός ξεχωριστού “κέντρου αριστείας”.