Μειώθηκε στο μισό η παιδική θνησιμότητα παγκοσμίως

26-12-2016
Τα νέα είναι ευχάριστα για την παιδική θνησιμότητα η οποία έχει μειωθεί παγκοσμίως στο μισό σε σχέση με το 1990. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.
 
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet, ενώ το 1990 πέθαναν 12,7 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών, φέτος ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί στα 5.9 εκατομμύρια.
 
Όπως είπαν οι ερευνητές η εξέλιξη αυτή είναι φυσικά άκρως θετική. Τόνισαν όμως πως η πρόοδος είναι μικρότερη σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί.
Ο στόχος του ΟΗΕ ήταν η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 1990-2015, ενώ η μείωση έφθασε στο 53%. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον στόχο του ΟΗΕ πέτυχαν να υλοποιήσουν μόνο 62 από τις 195 χώρες.
 
Στην έκθεση αναφέρεται πως περίπου 16.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά, πολλά από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όπως πνευμονίες, διάρροια, ελονοσία ή κακή διατροφή.
Συνολικά, από το 1990 έως και το 2015 πέθαναν 236,3 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών, τα περισσότερα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι στις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι, δηλαδή το 45%, συμβαίνουν στον πρώτο μήνα μετά την γέννα.
 
Η έκθεση επίσης αναδεικνύει τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν διεθνώς και στην παιδική θνησιμότητα. Ενώ τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν μία στις 12 πιθανότητες να πεθάνουν προτού γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους, στις ανεπτυγμένες χώρες η αντίστοιχη πιθανότητα είναι μόλις μία στις 147.
 
Τα νέα στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη, όπου θα τεθούν οι ανανεωμένοι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν για την επόμενη 15ετία (2016-2030) τους «Στόχους Ανάπτυξης Χιλιετίας» (1990-2015).
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: