Μετά τον καύσωνα, έρχονται οι …πέτρες

26-12-2016

Κατακόρυφα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για πέτρα στα νεφρά τις μέρες που προηγήθηκε …καύσωνας! Η ζέστη, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί αφυδάτωση στον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι «εμφανίζονται» πέτρες στα νεφρά. Όπως εξηγούν, οι υψηλότερες θερμοκρασίες βοηθάνε στην αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων στα ούρα, με συνέπεια να σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά. Όσο λιγότερα υγρά πίνει κανείς, τόσο εντείνεται το πρόβλημα.

 Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει μια μάλλον απρόσμενη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής για τη δημόσια υγεία: όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τόσο οι άνθρωποι θα έχουν συχνότερα πέτρες στα νεφρά λόγω αυξημένης αφυδάτωσης. Οι επιστήμονες μάλιστα προβλέπουν ότι όσο η κλιματική αλλαγή ανεβάζει το θερμόμετρο στη Γη, τόσο συχνότερα τα παιδιά -αλλά και οι ενήλικοι- θα εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά.

 Οι ερευνητές – με επικεφαλής τον ουρολόγο και επιδημιολόγο Γκρέγκορι Τάζιαν του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια – που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέλυσαν στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία για πάνω από 60.000 ενηλίκους και ανηλίκους που εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά και μετά συσχέτισαν αυτά τα ιατρικά στοιχεία με μετεωρολογικά δεδομένα.

 Η έρευνα έδειξε ότι όσο διαχρονικά αυξάνεται στις πόλεις η μέση ημερήσια θερμοκρασία (κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής), τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που ζητούν θεραπεία για πέτρες στα νεφρά. Μετά από μια μέρα καύσωνα, η εισαγωγή σε νοσοκομείο για πέτρα στα νεφρά κορυφώνεται μέσα στο επόμενο τριήμερο, ενώ τα περιστατικά παραμένουν αυξημένα έως 20 μέρες μετά. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι όσες πιο πολλές «καυτές» μέρες μέσα στο έτος έχει μια πόλη ή περιοχή, αυξάνονται περισσότερο τα σχετικά ιατρικά περιστατικά από ό,τι αν έχει μια υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία.