Μετάλλαξη «Όμικρον»: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Στα τραπέζι νέα μέτρα «φρένο» στη διασπορά

30-11-2021

Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας στη χώρα και τις πιθανές «παρενέργειες» της μετάλλαξης «Όμικρον» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κινούνται οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα ενώ ήδη στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αφορούν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή μόνο στις «κατακκόκινες» περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προβλέπει περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και των ορθίων. Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Οι νέοι περιορισμοί, εάν εφαρμοστούν, αφορούν και μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια μόλις 24 ωρών. Αλλά και ο αποκλεισμός τους από εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επεξεργάζεται μέτρα, τύπου lockdown. «Η χώρα δεν θα κλείσει. Τα μέτρα που έχουμε λάβει υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο» τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ακόμη ότι στην κυβέρνηση «δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους», αναφερόμενος σε μέτρα «τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown». Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Κρίσιμος παράγοντας παραμένει η εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Και πρόσθεσε: «η εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» μας υπαγορεύει πρώτον: εντατικοποίηση των εμβολιασμών 1ης, 2ης, 3ης δόσης. Όσοι είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για το μέγεθος του προβλήματος».