Μεταρρυθμίσεις στην υγεία: Hillary vs Trump

26-12-2016

Στο δεύτερο debate των δύο υποψηφίων για την αμερικάνικη προεδρία  ένα από τα θέματα ήταν η Υγεία. Η Hilary Clinton περιέγραψε τις θέσεις  της χρησιμοποιώντας λέξεις όπως συνταγογράφηση, συμμετοχή και  φαρμακευτικό κόστος, ενώ από την πλευρά του ο Donald Trump αρκέστηκε να πει απλώς ότι θα τα «…κάνω  καλύτερα και πιο φθηνά».

Τελικά όμως τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η Hilary και πόσο …καλύτερα  θα τα κάνει ο Trump; Με την 8η Νοεμβρίου  να είναι κοντά αξίζει να ανακεφαλαιώσουμε το πρόγραμμά τους για την υγεία, έτσι  όπως οι ίδιοι το έχουν περιγράψει,  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Η υποψήφιος των Δημοκρατικών,  σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος στην επιστημονική έρευνα αλλά και να στηρίξει το Affordable Care Act (ACA), τον νόμο που υπογράφηκε υπό προεδρίας Obama και που περιλαμβάνει πολυάριθμες διατάξεις, με σκοπό την προστασία του ασθενή και την προσιτή οικονομικά υγεία. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων από την άλλη,  στοχεύει στην κατάργηση του ACA, αμέσως μόλις αναλάβει την προεδρία,  ενώ επίσης προτίθεται να βάλει περιορισμούς στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

Hillary Clinton

Η Clinton έχει υποσχεθεί να στηρίξει αλλά και να επεκτείνει το ACA, τον νόμο που είναι το γνωστός ως Obamacare. Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το 2010 ο αριθμός των Αμερικάνων με την πιο χαμηλή βασική ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Clinton θέλει να «χτίσει»  πάνω σε αυτή την πρόοδο έτσι ώστε ακόμη περισσότερα άτομα να έχουν αυτή την βασική περίθαλψη  και να γίνει το δημόσιο σύστημα υγείας μία ρεαλιστική επιλογή για τους αμερικανούς.

Για να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων, η υποψήφιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Medicare (το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των ΗΠΑ) για να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και συνταξιούχους. Επίσης, όσον αφορά τις μακροχρόνιες θεραπείες επιδιώκει να διαθέσει εναλλακτικές επιλογές φαρμάκων, να διευκολύνει την πρόσβαση σε θεραπείες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες και να τιμωρήσει με πρόστιμα όσες φαρμακευτικές κοστολογούν υπερβολικά τα φάρμακά τους.

Η Clinton προτίθεται ακόμα να δώσει μεγάλος βάρος στην επιστημονική έρευνα για τα σημαντικότερα προβλήματα στην υγεία σήμερα, όπως το HIV/AIDS, η νόσος του Alzheimer και η ψυχική υγεία και να εξασφαλίσει  σταθερές και αξιόπιστες χορηγίες για να βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν τρόπους πρόληψης και θεραπείας.

Donald Trump

Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump επικεντρώνεται κυρίως στην κατάργηση του ACA καθώς και στην καταπολέμηση τις υπερβολικής κοστολόγησης των φαρμάκων.  Συμφωνεί με την Clinton για καθολική ιατρική περίθαλψη αλλά δε πιστεύει ότι οι πολίτες  θα πρέπει να υποχρεώνονται να πληρώνουν για να έχουν τη μίνιμουμ ιατρική περίθαλψη. Θέλει  λοιπόν να φτιάξει ένα άλλο σύστημα υγείας καταργώντας φυσικά το ACA  αλλά και να απλοποιήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης Medicare της χώρας . Στόχος της πολιτικής του είναι επίσης η μείωση  των ασφάλιστρων στο πλαίσιο του  περιορισμού του ελλείμματος και με σκοπό την αναστροφή του κλίματος οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο Trump προτείνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων στη θέση του ACA, πιστεύοντας ότι θα εξασφαλίζουν περισσότερες επιλογές και οικονομική ελευθερία στους Αμερικάνους. Επίσης παρακινεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν λογαριασμούς εξοικονόμησης για την υγεία (Health Saving Accounts), οι οποίοι δεν υπόκειται σε ομοσπονδιακή φορολόγηση και θα παρέχουν την ασφάλεια που ο καθένας επιθυμεί να επιλέξει.

Τέλος, ο Trump αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων και όπως η Clinton, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Medicare για να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές. Δεσμεύεται  επίσης και αυτός  να αυξήσει την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε άλλες χώρες και κάνει λόγο για ένα «ασθενοκεντρικό» σύστημα υγείας με  τις φαρμακευτικές να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτές οι πολιτικές στην φαρμακοβιομηχανία?

Σύμφωνα με ανάλυση της U.S. News , οι φαρμακευτικές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεχθεί τον Νοέμβριο. Και οι δυο υποψήφιοι επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την υπερβολική κοστολόγηση των φαρμάκων και να αναγκάσουν εταιρείες όπως η Pfizer και η Merck & Co. να κάνουν τις τιμές των φαρμάκων και των θεραπειών πιο προσιτές. Παράλληλα, η  αύξηση των εισαγόμενων φαρμάκων  που έχει διατυπωθεί ως προτεραιότητα και από τα δύο κόμματα θα φέρει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. 

 

Άρης Σιφονιός