Μεταβολισμός: 5 απλοί τρόποι για να τον επιταχύνετε

13-07-2022

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας του σώματος. Όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια μίας σωματικής δραστηριότητας.

«Το να δουλεύει ο μεταβολισμός σε υγιείς ρυθμούς είναι πολύ σημαντικό για τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού» αναφέρει η Colleen Alrutz ειδικός που ασχολείται με θέματα υγείας και διατροφής. Σύμφωνα με την dr Alrutz ο μεταβολισμός των αντρών είναι 10-15% πιο γρήγορος από ότι των γυναικών και αυτό γιατί έχουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη.

Τι να κάνετε για να ενισχηθεί ο μεταβολισμός σας;

Διαλειμματική άσκηση

Η συστηματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού και επιπλέον βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Η dr Alrutz προτείνει τη διαλειμματική άσκηση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε τρέξιμο για δύο λεπτά, έπειτα για ένα λεπτό και επαναλάβετε διαδοχικά για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Μην παραλείπετε γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για υγιή μεταβολισμό. Τα συχνά γεύματα εξασφαλίζουν τη συνεχή καύση κάτι που κρατά τον μεταβολισμό ενεργό. Αποφύγετε συνεπώς να παραλείπετε γεύματα και ειδικά το πρωινό που είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Κάντε ασκήσεις με βάρη

Οι ασκήσεις με βάρη θα αυξάνουν την μυϊκή μάζα κάτι που ενισχύει και την λειτουργία του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που καίνε το λίπος

Τέτοιες τροφές είναι αυτές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και αυτό γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο στη διαδικασία της πέψης. Τροφές που βοηθούν στην καύση του λίπους είναι επίσης οι καυτερές πιπεριές και το πράσινο τσάι.

Φροντίστε να κοιμάστε επαρκείς ώρες το βράδυ

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για έναν υγιή οργανισμό και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνους δυσκολεύει την απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μεταβολισμός: Αυτή είναι η χειρότερη τροφή