Μεταβολισμός: Επτά φυσικοί τρόποι για να τον επιταχύνουμε

Γυναίκα τρέχει για να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός της
18-03-2021

Ο μεταβολισμός είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την απώλεια ή την απόκτηση βάρους. Στην ουσία, ο «μεταβολισμός» είναι μία σύντομη περιγραφή των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο εσωτερικό του οργανισμού, για να μπορεί να λειτουργεί στο βέλτιστο. Πιο συγκεκριμένα, ο μεταβολισμός αφορά τον τρόπο και τον ρυθμό με τον οποίο τροφοδοτούνται τα κύτταρα με ενέργεια. Αλλά και την ενέργεια που χρειάζονται τα όργανα για να επιτελούν ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και οι καρδιακοί παλμοί. Ο μεταβολισμός εκτελεί ακριβώς το ίδιο έργο, η ηλικία, το φύλο, οι ορμόνες και ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου, τείνουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις του.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τον μεταβολισμό σε έναν «σύμμαχο» που θα «δουλεύει» υπέρ μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω υπάρχουν δέκα φυσικοί και εύκολοι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να τους δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.

Το τρόποι για να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός

Νερό

Το νερό είναι ένα από τα πιο «πολύτιμα» συστατικά, για να λειτουργεί ο μεταβολισμός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού είναι το φυσικό «καύσιμό» του. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο διευκολύνουμε τη μεταβολική διαδικασία, ενισχύοντας συγχρόνως την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό.
Αρκετός κόσμος παραβλέπει σε καθημερινή βάση το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, ένα χορταστικό πρωινό, «πλούσιο» σε αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες, είναι αυτό που «αφυπνίζει» τον μεταβολισμό και τον βάζει σε λειτουργία.

Καυτερά τρόφιμα

Το πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ, το κύμινο, καθώς και κάποια είδη πιπεριών, έχουν την τάση να επιταχύνουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας. Αυτό οφείλεται στη «θαυματουργή» ουσία της καψαΐνης. Αυτή εξουδετερώνει τις φλεγμονές στο εσωτερικό του οργανισμού και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.

Ύπνος

Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστούν έναν μεταβολισμό βραδυκίνητο. Ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, χωρίς να την αναπληρώνει. Έτσι, ο μεταβολισμός του «μπλοκάρει», προσπαθώντας να ξοδέψει όσο τον δυνατόν λιγότερα θρεπτικά συστατικά για λειτουργήσει.

Στρες και μεταβολισμός

Το ίδιο περίπου ισχύει και όταν τα επίπεδα του στρες ανεβαίνουν… επικίνδυνα. Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος διεγείρει την παραγωγή βετατροφίνης. Μιας πρωτεΐνης που αναστέλλει τη διάσπαση του λίπους από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση βάρους.

Διατροφή

Καταναλώνοντας πολλά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, ο μεταβολισμός βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί λαμβάνει συνεχώς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, οπότε δεν χρησιμοποιεί όσα έχει στην «αποθήκη» του.

Καφές και μεταβολισμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καφές δρα ιδιαιτέρα ευεργετικά για τον μεταβολισμό μας, και ειδικότερα όταν δεν συνδυάζεται με την ζάχαρη. Όχι μόνο παρέχει περισσότερη ενέργεια στον μεταβολισμό, αλλά διαθέτει και «πολύτιμα» αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη λειτουργία του.

Γυμναστική

Η σωματική άσκηση είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο για έναν υγιή οργανισμό, αφού όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορα λειτουργεί και ο μεταβολισμός του. Αυτός είναι και ο λόγος που η διαλειμματική προπόνηση υψηλής ένταση (HIIT), αποτελεί μία από τις πιο αποδοτικές μορφές άσκηση, ενώ πολλοί την επιλέγουν θέλοντας να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους.

Η πρωτεΐνη είναι ένας από τους πιο ισχυρούς «συμμάχους» του μεταβολισμού, αφού έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον ρυθμό του σε ένα ποσοστό του 20 με 30%, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια μας για την απώλεια περιττού βάρους.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η γυμναστική δεν είναι ο μόνος τρόπος να εξασκούμε το σώμα και συνεπώς τον μεταβολισμό μας. Αντικαθιστώντας τη χρήση του ασανσέρ με τις… παραδοσιακές σκάλες, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο και επιλέγοντας να μετακινηθούμε περπατώντας, όχι μόνο βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση, αλλά δίνουμε ώθηση και στον μεταβολισμό μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μεταβολισμός: 3 τρόποι για να τον αυξήσεις