Μέτρα από Τουρκία και Νορβηγία “ενισχύουν” τον αντικαπνιστικό νόμο

26-12-2016

Ενεργοποίηση  του αντικαπνιστικού νόμου προανήγγειλε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή με στόχο τη μείωση των καπνιστών και την αποτροπή των εφήβων από το κάπνισμα.  Στη χώρα μας ετησίως 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του τσιγάρου, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του καπνίσματος είναι τα 12 έτη. Εξαιρετικά θλιβερό είναι ότι 10% των εφήβων που καπνίζουν «άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο»  στην ηλικία των 7 ετών.  Η κα Μακρή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ΕΣΔΥπροανήγγειλε σαφάρι ελέγχων (σε συνεργασία και με τον Δήμο Αθηναίων) ενώ άμεσα θα προχωρήσει σε δέσμη μέτρων τα οποία εφαρμόζονται στην Τουρκία και τη Νορβηγία ώστε να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών. Πάντως όπως επεσήμανε η υφυπουργός, στόχος των ελέγχων αυτών που έχουν περάσει αυτοδικαίως στην αστυνομία  είναι η αφύπνιση και όχι η επιβολή προστίμων.  Τις επόμενες μέρες προκειμένου να διευκολυνθούν τα κλιμάκια ελέγχου στην εφαρμογή του νόμου αναμένεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.618 μαθητές γυμνασίου, το 15% καπνίζει (16.9% των αγοριών, 12.9% των κοριτσιών) και ποσοστό 13% δηλώνει ότι θα καπνίσει στο μέλλον.  Προκαλεί ιδιαίτερους μάλιστα προβληματισμούς ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χαρτζιλίκι, τόσο πιο πιθανό είναι, το παιδί να στρέφεται στο τσιγάρο!

Την ίδια ώρα 3,5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες ξοδεύουν κάθε μήνα για τσιγάρα περισσότερα από 100 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ ετησίως.

Απογοητευτικά είναι και στοιχεία που αφορούν στο παθητικό κάπνισμα, με το 56.7% των μαθητών να εκτίθενται στο σπίτι τους, το 67.4% σε κλειστούς δημόσιους χώρους και 75% να δηλώνει ότι ακόμη και στο σχολείο κάποιος καπνίζει!

Σχετικά με τις καπνιστικές συνήθειες των ενηλίκων Ελλήνων, έρευνα που έγινε σε 4.359 άτομα στο διάστημα 23/7/2013-29/9/2013 κατέδειξε ότι ποσοστό 38,2% είναι καπνιστές. Κατά μέσο όρο καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα, ενώ ποσοστό που φτάνει το 72,2%  δηλώνει πως καπνίζει το πρώτο τσιγάρο μέσα στο πρώτο μισάωρο από το πρωινό ξύπνημα γεγονός που υποδεικνύει εξάρτηση και εθισμό.

Από το σύνολο των καπνιστών, το 51,1% είναι άνδρες και το 25,7% είναι γυναίκες ενώ σύμφωνα με την έρευνα το υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού της συνήθειας αποτυπώνεται στην Πελοπόνησο.