Μέτρα για την ασφάλιση υγείας των καινούριων ανέργων στις ΗΠΑ

26-12-2016

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μέτρα που βοηθούν τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης να διατηρήσουν την ασφάλιση υγείας τους. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ενίσχυση της οικονομίας, με προϋπολογισμό ύψους 819 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμάται ότι το πακέτο μέτρων θα βοηθήσει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους να συνεχίσουν να έχουν ασφάλιση υγείας.

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να μείνουν άνεργοι λόγω της ύφεσης και, επομένως, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα βρεθούν ανασφάλιστοι. Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις Πολιτείες (μέσω των προγραμμάτων Medicaid*) να παρέχουν άμεση βοήθεια σε αυτές τις οικογένειες το διάστημα που θα ψάχνουν για δουλειά, ενώ επιπλέον ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προορίζεται για τα νοσοκομεία, τους γιατρούς, τις κλινικές και τα φαρμακεία, ώστε να συνεχίσουν να απασχολούν το απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ανέργων.

Συχνά οι άνεργες οικογένειες υφίστανται οικονομική κρίση και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας μπορεί να τους οδηγήσει στη χρεοκοπία. Μια απώλεια εργασίας ή μείωση μισθού στον μέσο Αμερικανό και η απώλεια της ασφάλισης υγείας είναι πολύ πιθανό να τον εμποδίσει να αντεπεξέλθει στις μηνιαίες δαπάνες του, όπως η υποθήκη του σπιτιού του ή τα δίδακτρα του κολεγίου. Το νομοσχέδιο θα καλύψει τις οικογένειες που έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, ενόσω θα ετοιμάζεται μια πιο ολοκληρωμένη αναμόρφωση του τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία (νόμος COBRA), οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ασφάλιση υγείας που είχαν από τον τελευταίο εργοδότη τους για 1,5 χρόνο, πληρώνοντας όμως 102% του κόστους αυτής της ασφάλισης.

Τρεις βασικές διατάξεις της Πράξης για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση που θα βοηθήσουν αυτούς τους Αμερικανούς είναι οι εξής:

1.   Κάλυψη του 65% της ασφάλισης COBRA για ένα έτος για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 έως την 1η Δεκεμβρίου 2009.

2.   Παροχή χρηματοδότησης στις πολιτείες που συμφωνούν να παρέχουν κάλυψη μέσω του Medicaid στους άνεργους και μη ασφαλισμένους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

3.   Επέκταση των προνομίων COBRA για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια, έως ότου μπορέσουν να αποκτήσουν νέα ασφάλιση υγείας μέσω νέας εργασίας ή έως ότου γίνουν δικαιούχοι του Medicare**.

———————————————————————–

*      Το Medicaid είναι ένα κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας που καλύπτει άτομα και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. (www.cms.hhs.gov/MedicaidGenInfo/)

**   Το Medicare είναι ένα κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας που καλύπτει: α) άτομα άνω των 65 ετών, β) άτομα κάτω των 65 ετών με ορισμένες αναπηρίες και γ) άτομα όλων των ηλικιών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. (www.cms.hhs.gov/MedicareGenInfo/)

Πηγή:

www.naturalnews.com