Μέτρα προστασίας για διαβητικούς τους θερμούς μήνες

26-12-2016

Η ζέστη και οι καλοκαιρινές διακοπές «απορρυθμίζουν» τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εκτός αν ακολουθήσουν κάποιες συγκεκριμένες  ιατρικές συμβουλές, προκειμένου να μη δουν στα ύψη ή στα βάθη τις τιμές του σακχάρου.

Διαβήτης και κατανάλωση υγρών

Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να πίνουν πολύ νερό γιατί δεν έχει θερμίδες και υδατάνθρακες. Οποιοδήποτε άλλο χυμό που θα πιείτε πρέπει να τον συνυπολογίσετε με τις υπόλοιπες τροφές σας, π. χ. μισό φλιτζάνι χυμός συμπυκνωμένου πορτοκαλιού, χωρίς ζάχαρη, περιέχει 12  γραμμάρια υδατανθράκων.

Διαβήτης και διατροφή

Πάντα στη διάρκεια των διακοπών γίνονται παρεκτροπές στη διατροφή. Σκεφθείτε όμως ότι 100 θερμίδες παραπάνω από τις βασικές ανάγκες την ημέρα, έχουν ως αποτέλεσμα 5  κιλά επιπλέον βάρος το χρόνο.

Το παγωτό μπορείτε να το γευθείτε, αρκεί να συνυπολογίζετε τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες που περιέχει με τα άλλα είδη της διατροφής σας. Κανείς δεν μπορεί να τρώει παγωτά κάθε μέρα. Ένα κοινό παγωτό εμπορίου περιέχει περίπου 25  γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 250 θερμίδες, τα παγωτά light έχουν περίπου 20  γραμμάρια υδατανθράκων και 100-150 θερμίδες.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την υπογλυκαιμία με παγωτό- ιδίως παγωτό σοκολάτα – διότι έχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Μπορεί να αντικαταστήσει ένα από τα ενδιάμεσα γεύματα ή να καταναλωθεί πριν από άσκηση για πρόληψη της υπογλυκαιμίας.

Ζέστη και μετρητές σακχάρου

Η αυξημένη θερμοκρασία επηρεάζει την ινσουλίνη, τους μετρητές σακχάρου και τις ταινίες μέτρησης. Σιγουρευτείτε ότι πήρατε μαζί σας έξτρα εφόδια ινσουλίνης, ταινιών και σκαρφιστήρων και ότι τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος. Αποφεύγετε την έκθεσή τους σε θερμοκρασίες >25ο. Μην τα ξεχνάτε πάνω στην άμμο ή μέσα στο αυτοκίνητο (ένα κλειστό αυτοκίνητο μέσα στον ήλιο μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασία έως 50ο Κελσίου)

Ζέστη και διαβήτης

Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την απορρόφηση της ινσουλίνης και σε συνδυασμό με την κολύμβηση ή τα θαλάσσια σπορ αυξάνεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη.

Το κολύμπι ανεπιφύλακτα ταιριάζει σε όλα τα άτομα με διαβήτη, από τα παιδιά μέχρι εκείνους που έχουν επιπλοκές από τα μάτια ή νευροπάθεια. Τα άτομα που κάνουν ινσουλίνη θα πρέπει να μετρήσουν το σάκχαρό τους δύο φορές πριν από την κολύμβηση και αν η πορεία του είναι πτωτική, έστω και αν δεν είναι χαμηλό, πρέπει να πιούν ένα χυμό πριν κολυμπήσουν. Εάν είναι χαμηλές οι τιμές του σακχάρου, καλύτερα να πιείτε ένα χυμό με ζάχαρη.

Τα άτομα με διαβήτη που παίρνουν αντιδιαβητικά δισκία δεν είναι απαραίτητο να κάνουν αναπροσαρμογή των δισκίων τους. Αν όμως , κυρίως αυτοί που παίρνουν σουλφονυλουρίες,  παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα υπογλυκαιμίας, θα πρέπει να μειώσουν τη δόση των δισκίων. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα χάπια ή την ινσουλίνη τους εντελώς.

Διαβήτης και αεροπλάνο

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο φροντίστε όχι μόνο να πάρετε περισσότερη ινσουλίνη, σύριγγες, βελόνες, ταινίες μέτρησης αλλά και να τα κρατήσετε στη χειραποσκευή σας σε περίπτωση που έχετε καθυστέρηση στην πτήση ή χάσετε τη βαλίτσα σας. Έχετε πάντα μαζί σας λίγα μπισκότα ή φρυγανιές.

Σήμερα τα περισσότερα άτομα με διαβητη τύπου 1 ρυθμίζονται με σχήματα πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης (βασική ινσουλίνη και προγευμάτισα ανάλογα ινσουλίνης) Με τα σχήματα αυτά υπάρχει μεγάλη ευελιξία και τα άτομα αυτά μπορούν να διορθώνουν με μικρές δόσεις ινσουλίνης κατά την διάρκεια της πτήσης είτε προς ανατολή είτε προς δύση και να ξανακάνουν την βραδινή δόση μακράς διάρκειας (βασική) ινσουλίνη πριν κοιμηθούν στην χώρα προορισμού τους.

Διαβήτης και δηλητηριάσεις

Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμέτους ή διάρροια. Η πιο συχνή αιτία στα ταξίδια είναι η γαστρεντερίτιδα. Μην πίνετε νερό της βρύσης, σε περιοχές που δεν είστε σίγουροι από πού προέρχεται και ελέγχετε το πώμα του εμφιαλωμένου νερού. Πίνετε άφθονα υγρά.

Μπορεί η αδιαθεσία να αυξήσει το σάκχαρο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, εάν όμως συνοδεύεται από εμετούς υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί άμεσα αντιδιαβητική αγωγή.

Διαβητικό πόδι

Προσοχή, στα πόδια των ατόμων με διαβήτη, από την καυτή άμμο ή από αιχμηρά αντικείμενα που είναι κρυμμένα στην παραλία ή τη θάλασσα. Για να αποφύγετε τραυματισμούς που δύσκολα επουλώνονται, ειδικά αν έχετε πρόβλημα στα αγγεία των κάτω άκρων, μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι στην παραλία.

Διαβήτης και εξετάσεις

Φροντίστε να ξεκινήσετε τις διακοπές σας, με καλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, δηλαδή όταν έχετε ρυθμίσει καλά το διαβήτη. Έχετε πάντα μαζί το βιβλιάριο ασφάλισης, το τηλέφωνο του γιατρού ή του κέντρου που σας παρακολουθεί και των κοντινών συγγενών.

Γράφει η Ασημίνα Μητράκου – Φαναριώτου, Επίκ. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη