Μη πρόληψη και οικονομική κρίση βλάπτουν τις καρδιές των Ελλήνων

26-12-2016

Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Πολιτείας για καλύτερη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς.

Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης όμως είναι φανερές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όπως φαίνεται και από τα παρακάτω νέα δεδομένα:

  1. Η πρόσφατα δημοσιευμένη σε διεθνές ιατρικό περιοδικό μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000€/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.

  2. Στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που έχει συμπεριλάβει περισσότερους από 60.000 άτομα δείχνουν ότι 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων.

Η Κολπική Μαρμαρυγή απειλεί την υγεία των Ελλήνων αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τόνισε ο κος Γιώργος Ανδρικόπουλος, καρδιολόγος, Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο επεσήμανε ο κος Ανδρικόπουλος γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Μια μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια. Στη χώρα μας μάλιστα το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 – 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η Πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι βασικές αρχές είναι:

  • Ακολουθείστε τη Μεσογειακού τύπου δίαιτα και φροντίστε για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών από τη σχολική ηλικία

  • Παρακολουθήστε, προλάβετε και θεραπεύστε έγκαιρα την υπέρταση

  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ιδίως σε δόση μεγαλύτερη από ένα ποτό ημερησίως

  • Υποβληθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα αν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή κι εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή. Είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από το γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της για τη δική σας

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι άγνωστη ακόμα στους πολλούς αλλά σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας

“Σκέψου τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο”, είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης  τόνισε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθ. Χημείας – Βιοχημείας, πρ. Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

H Θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως μπορεί να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κατέληξε ο κος Τσελέπης.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο φτάνουν τις 50.000 ετησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΜΕΘΑ  www.imetha.gr/worldthrombosisday