Μία ελληνική εταιρεία στην παγκόσμια πρωτοπορία για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου

26-12-2016

Η Forth Photonics, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με δραστηριότητα στο χώρο της μη επεμβατικής ιατρικής διαγνωστικής τεχνολογίας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, εξασφάλισε επένδυση ύψους €7.6 εκατομμυρίων από δύο κορυφαία venture capital funds με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, τα Close Ventures και Scottish Venture Fund εισέρχονται στην εταιρεία ως νέοι επενδυτές μαζί με την NBGI Private Equity (θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας), που αποτελεί χρηματοδότη και συν-ιδρυτή της εταιρείας από το 2002.

 Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, είναι η συσκευή DySIS, η οποία βελτιώνει κατά 63% τη διαγνωστική ακρίβεια της κολποσκόπησης στη διάγνωση του προκαρκίνου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 Το σαφέστατο πλεονέκτημα της συσκευής έναντι των συμβατικών μεθόδων επιβεβαιώθηκε σε μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος το Imperial College του Λονδίνου (Νοσοκομεία Hammersmith, και St. Mary’s)  και το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα- Α΄ Γυναικολογική Κλινική) και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 400 γυναίκες. Τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής έγιναν δεκτά προς δημοσίευση στο κορυφαίο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό “Clinical Cancer Research” επιβεβαιώνοντας έτσι την επιστημονική αποδοχή και αναγνώριση της συσκευής DySIS, η οποία ενσωματώνει την πλέον καινοτόμο και εξελιγμένη τεχνολογικά ανεικονική τεχνολογία διεθνώς. Δημιουργός της τεχνολογίας αυτής είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπάλας, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η συσκευή DySIS ανιχνεύει και ταυτοποιεί αντικειμενικά προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πρώιμο-θεραπεύσιμο στάδιο, συνεισφέροντας έτσι αποτελεσματικά στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την καταγραφή και ανάλυση της αλληλεπίδρασης φωτός και ιστού, ενώ η εξεταστική διαδικασία δεν απαιτεί επαφή με τον ιστό, είναι δε αναίμακτη, ανώδυνη και διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Συγκεκριμένα, το DySIS απεικονίζει όχι μόνο τα υγιή και μη κύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και το βαθμό καρκινικού σταδίου στον οποίο βρίσκονται τα δεύτερα.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση η Forth Photonics σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, να πάρει την έγκριση από τις Αμερικανικές αρχές (πιστοποίηση 5010Κ από το FDA) για διάθεση της συσκευής στην Αμερική και παράλληλα να αναπτύξει την επόμενη σειρά καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών «οπτικής βιοψίας» με εφαρμογές στην ενδοσκόπηση, στη δερματολογία και άλλους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευή DySIS προστατεύεται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Αφρική ενώ έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα ποιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και  διατίθεται προς πώληση στις διεθνείς αγορές. Ένας σημαντικός αριθμός διακεκριμένων κλινικών και ιατρείων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ήδη τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή κλινική πράξη, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η εταιρεία Forth Photonics ιδρύθηκε το 2002 από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ITE) του Πανεπιστημίου της Κρήτης, τον καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Μπάλα και την εταιρεία επενδυτικού κεφαλαίου (venture capital) NBGI Ventures.

Ο δημιουργός της τεχνολογίας DySIS και συνιδρυτής της Forth Photonics καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Μπάλας μιλώντας για την πρόσφατη αυτή επένδυση δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βλέποντας τα αποτελέσματα της ερευνητικής μας δουλειάς να μετατρέπονται σε χρήσιμα για την κοινωνία προϊόντα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποδομές για την παραγωγή και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Κατά τη γνώμη μου η εστίαση της ερευνητικής προσπάθειας στην καινοτομία και την αριστεία, αποτελεί μονόδρομο, αν και ιδιαίτερα δύσβατο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και για την αναβάθμιση του τεχνολογικού της προφίλ. Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά δείγματα γραφής στην κατεύθυνση αυτή, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και εφαρμογών. Η νέα χρηματοδότηση που έλαβε η Forth Photonics επιβεβαιώνει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την εμπιστοσύνη ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων στις προοπτικές, στο ανθρώπινο δυναμικό και στα προϊόντα της. Η Forth Photonics αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναστροφής της αρνητικής αντίληψης που επικρατεί για τη θέση της χώρας μας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης της οικονομίας, εξάγοντας τα τεχνολογικά της προϊόντα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη και «εισάγοντας» προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία από αυτές. Υπάρχουν πλέον σε αυτήν συνδυασμένα όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη διεθνή ανάπτυξη και καταξίωσή της και για το λόγο αυτό είμαι πλέον πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.»

Ο κ. Άρης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Επενδύσεων της NBGI Ventures δήλωσε: «Η σημαντική αυτή χρηματοδότηση σε μια εταιρεία τεχνολογίας με ελληνικές ρίζες από Ευρωπαίους επενδυτές και σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, όχι μόνο πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης που πετυχαίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, αλλά υπογραμμίζει τη δυνατότητα του ελληνικού επιχειρήν επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο όταν αυτό γίνεται,  με οργανωμένο και δημιουργικό τρόπο.»

Για τη ΝΒGI Private Equity/NBGI Ventures:

Η NBGI Ventures με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας. H NBGI Ventures ιδρύθηκε το 2001 και έχει επενδύσει σε πάνω από 11 εταιρείες. Λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότητας private equity και venture capital του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (NBGI Private Equity) συνολικού ύψους επενδυτικών κεφαλαίων άνω των 840 εκατομμυρίων ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.nbgiventures.com.