Μία πατέντα από τα παλιά ταράζει τα νερά στην καρδιολογία

26-12-2016

Σε τέσσερις ασθενείς από το Δεκέμβριο του 2014 έχει τοποθετηθεί ένας νέος ενδοκαρδιακός βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια μεγέθους μόλις 1,5 εκατ. «Η καινοτομία της συγκεκριμένης κατασκευής βασίζεται σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας, η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης πριν από 25 χρόνια», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.

Μάλιστα ο κος Βάρδας ερωτηθείς πόσα χρήματα θα είχε κερδίσει εάν είχε πατεντάρει την ανακάλυψή του, απάντησε “ίσως 50- 100 εκατομμύρια”, αλλά πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη ίσως λόγω των αρχών του χριστιανισμού, ούτε τότε, αλλά ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει η κουλτούρα, “του να φτιάχνω μία πατέντα για να βγάλω χρήματα”. Σε αντίθεση με την Αμερική και το Ισραήλ, όπου, εάν  ασχολείσαι με την έρευνα και την επιστήμη και στην ηλικία των 25 δεν έχεις να παρουσιάσεις τη δική σου πατέντα θεωρείσαι σχεδόν «τελειωμένος»

Ο νέος βηματοδότης έχει αναπτυχθεί από τον αμερικανικό κολοσσό Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης! Ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015, το οποίο πραγματοποιείται 6-8 Μαρτίου στην Αθήνα. Ειδικότερα, θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις σε δύο τομείες της ιατρικής τεχνολογίας:

  1. Υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD).Αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και όπως και οι συμβατικοί απινιδωτές αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από το μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», τονίζει ο καθηγητής.

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ο φυσικός θάνατος που αναφέρεται στην απότομη διακοπή των ζωτικών σημείων που οδηγεί σε μη αναστρέψιμο θάνατο, λόγω απώλειας της καρδιακής παροχής, οφειλόμενης σε κοιλιακή ασυστολία, κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ) ή κοιλιακή μαρμαρυγή (ΚΜ).Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως στην κάθε περιοχή.

  1. Νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια.Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές:

Α. Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR).Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης.

Β. Διαδερμικήεπιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip). Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης. Έχει επίσης αποδείξει όφελος ως προς τη μείωση των επαναεισαγωγών και παρέχει αθροιστικό όφελος στις θεραπείες καρδιακού επανασυγχρονισμού.

Όσον αφορά στα νέα φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουσία LCZ696, η οποία δείχνει να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Στο συνέδριο θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Paradigm, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι και είχε τόσο εντυπωσιακά ευρήματα, ώστε διακόπηκε πρόωρα!

Στο συνέδριο θα βρεθούν στο επίκεντρο και επίκαιρα θέματα Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας, όπου έχουν κληθεί να συμμετέχουν έγκυροι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά και θα συζητηθούν οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία για θέματα όπως Πνευμονική Εμβολή και Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια.