«Μίλα Τώρα»: Ένα στα 3 παιδιά (32,4%), σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό

07-03-2023

Ένα στα 3 παιδιά (32,4%), σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό και ένα στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το 2022-2023 «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο, της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τίτλο «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Bullying.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος: «Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Χαμόγελου, εκ μέρος όλων μας, τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες, σε όσους έχασαν τη ζωή τους και σε όσους παλεύουν για να γίνουν καλά. Ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση… Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να προσπαθούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τη φρίκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μέσα από το Bullying. Σήμερα, δεν κάνουμε άλλη μια εκδήλωση, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το Bullying που ταλαιπωρεί τα παιδιά και να προτείνουμε λύσεις, συνεχίζοντας να επενδύουμε στην Πρόληψη», ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε «Η εκδήλωση αυτή είναι δική σας, είναι για εσάς αλλά όχι χωρίς εσάς, γιατί εσείς βιώνετε το φαινόμενο του Bullying. Εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά. Τα παιδιά όπου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι καταρχήν όσα έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, τα κορίτσια, τα παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και τα παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Οι συχνότερες συμπεριφορές εκφοβισμού:

1η «Το να πειράζεις – κοροϊδεύεις κάποιον εξαιτίας της εξωτερικής του εμφάνισης».

2η «Το να είσαι κακός με κάποιον κοροϊδεύοντάς τον, κάνοντας πλάκα εις βάρος του, ασκώντας του φυσική ή λεκτική βία περισσότερες από μια φορές».

H Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια στο Τμήμα Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων που γίνονται Πανελλαδικά, δωρεάν στα σχολεία, από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού, καθώς και του καθοριστικού ρόλου της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε. Να μην υποτιμούμε τη δύναμη που έχει ο λόγος μας. Υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι, πάντοτε, πρόθυμοι και διαθέσιμοι να μας ακούσουν. Μπορεί να είναι με φυσική παρουσία, μπορεί να είναι ένα τηλέφωνο στη Γραμμή 1056 ή σε έναν δικό μας άνθρωπο». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως για ο Οργανισμός το 2022:

Διαχειριζόταν 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού.

Πραγματοποιούσε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Σημείωσε αύξηση 174% στις Παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες και 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.