Μιλώντας με τα παιδιά για τη νέα γρίπη (Η1Ν1): Πληροφορίες για τους γονείς

26-12-2016

Οι πληροφορίες για τη νέα γρίπη Η1Ν1 και την εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στα παιδιά και τους γονείς τους. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος της γρίπης που εξαπλώνεται πολύ εύκολα. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το στέλεχος της γριπης.

Η αναγνώριση ενός επιπέδου ανησυχίας είναι σωστή και μπορεί να ενισχύσει την εφαρμογή μέτρων προφύλαξης περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους από την ασθένεια. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την αγωνία που προκαλεί η νέα γρίπη παρέχοντάς τους τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν, χωρίς όμως να τους προκαλούμε ανησυχία.

Τα παιδιά αναζητούν καθοδήγηση από τους μεγάλους για να μπορέσουν να αντιδράσουν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Εάν οι γονείς είναι υπερβολικά ανήσυχοι τότε τα παιδιά μπορεί να πανικοβληθούν. Οι γονείς θα πρέπει να καθησυχάσουν τα παιδιά τους ότι οι αρμόδιοι υγειονομικής περίθαλψης και οι υπεύθυνοι των σχολείων κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να παραμείνουν όλοι ασφαλείς.

Όμως, τα παιδιά χρειάζονται σαφή ενημέρωση σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προφυλαχθούν από τη μόλυνση και να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού Η1Ν1. Για να μειωθεί το επίπεδο αγωνίας που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα πρόληψης, να συζητάμε μαζί τους φόβους τους και να τους βοηθήσουμε να έχουν ένα επίπεδο ελέγχου της κατάστασης.

Χρήσιμες οδηγίες

Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί. Τα παιδιά σας παρατηρούν και θα ακολουθήσουν τόσο τις λεκτικές όσο και τις εξωλεκτικές αντιδράσεις σας. Αυτά που λέτε και κάνετε σχετικά με τη γρίπη και για τα μέτρα πρόληψης θα αυξήσουν ή θα περιορίσουν την αγωνία του παιδιού σας. Εάν είναι αληθές, τονίστε στα παιδιά ότι τόσο εκείνα όσο και ολόκληρη η οικογένειά σας είστε καλά. Υπενθυμίστε τους ότι εσείς αλλά και οι ενήλικες στο σχολείο τους θα φροντίσετε να παραμείνουν ασφαλή και υγιή. Αφήστε τα να σας πουν πως νιώθουν και προσπαθήστε να περιορίσετε τις υπερβολικές ανησυχίες που μπορεί να έχουν.

Να είστε πάντα διαθέσιμος για τα παιδιά. Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον προσοχή και μπορεί να θέλουν να σας μιλήσουν για αυτά που τα ανησυχούν  καθώς και ερωτήσεις που μπορεί έχουν. Αφιερώστε τους χρόνο. Πείτε τους πως τα αγαπάτε, αγκαλιάστε τα και φιλάτε τα συχνά.

Να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και πώς μεταδίδεται. Τα συμπτώματα της γρίπης H1N1 περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο και βήχα. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης ρινική καταρροή, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία, εμετό και διάρροια. Ο ιός μεταδίδεται από το βήχα και το φτέρνισμα ανθρώπων που νοσούν. Επίσης, μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό της γρίπης εάν έρθει σε επαφή με κάτι μολυσμένο και έπειτα αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του. Ο ιός δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή άλλων τροφίμων.

Να είστε ενήμεροι για τα διαθέσιμα εμβόλια. Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι οδηγίες από όλες τις αρμόδιες αρχές για τη δημόσια υγεία για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο σωστός εμβολιασμός είναι σημαντικός για την αποφυγή της διάδοσης του νέου ιού H1N1.

Αναθεωρήστε τις συνήθειες υγιεινής σας και τις πρακτικές υγιούς τρόπου ζωής. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να υιοθετήσουν καθημερινές συνήθειες υγιεινής πρακτικής όπως: να πλένουν τα χέρια τους πολλές φορές την ημέρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), να καλύπτουν το στόμα τους με χαρτομάντιλο όταν φτερνίζονται ή βήχουν, να πετούν το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο αμέσως και να μη μοιράζονται τρόφιμα ή ποτά με άλλους. Αυτά τα απλά βήματα είναι πολύ αποτελεσματικά για την προφύλαξη από τη διάδοση της γρίπης και άλλων ασθενειών. Με το να δώσετε απλές οδηγίες στα παιδιά σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν να μολυνθούν με τον ιό της γρίπης, τα βοηθάτε να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο σχετικά με ότι συμβαίνει και έτσι μειώνεται η ανησυχία τους. Η ενθάρρυνση των παιδιών για μια ισορροπημένη διατροφή, αρκετό ύπνο και τακτική άσκηση θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Να είστε ειλικρινής και ακριβής σε αυτά που λέτε. Η έλλειψη πραγματικών πληροφοριών, επιτρέπει στα παιδιά να φαντάζονται καταστάσεις οι οποίες συχνά είναι πολύ χειρότερες από την πραγματικότητα. Μην αγνοήστε τις ανησυχίες τους, αλλά καλύτερα εξηγήστε τους ότι προς το παρόν η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμη και εκείνοι που είναι άρρωστοι, θα γίνουν καλά. Μπορείτε να τους πείτε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφευχθεί η αρρώστια και ότι οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν. Επικοινωνήστε με τη νοσοκόμα του σχολείου ή τον παιδίατρό σας ή/και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.flu.gov για έγκυρη πληροφόρηση στα αγγλικά (για πληροφορίες στα ελληνικά μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.healthview.gr).

Συζητήστε τους νέους κανόνες ή τις πρακτικές του σχολείου. Πολλά σχολεία θα επιβάλλουν πρακτικές πρόληψης. Αυτό μπορεί να περιλάβει το συχνότερο πλύσιμο των χεριών ή τη χρήση καθαριστικών χεριών με βάση το οινόπνευμα για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί κάποια σχολεία να περιορίσουν προσωρινά τις δραστηριότητες όπου απαιτείται στενή επαφή ή χρήση κοινών εργαλείων από τους μαθητές. Η νοσοκόμα του σχολείου ή ο διευθυντής θα σας στέλνει πληροφορίες στο σπίτι. Συζητήστε το αυτό με το παιδί σας. Επικοινωνήστε με τη νοσοκόμα του σχολείου για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Αποφύγετε τις κατηγορίες. Όταν υπάρχει πολλή ένταση, ορισμένοι άνθρωποι σπαταλούν πολλή ενέργεια προσπαθώντας να αποδώσουν ευθύνες. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να κατονομάζετε οποιουσδήποτε ως αρμόδιους για τον ιό της γρίπης. Ο εκφοβισμός και τα αρνητικά σχόλια που γίνονται πρέπει να σταματήσουν και να αναφέρονται στο σχολείο.

Ελέγχετε τι παρακολουθεί στην τηλεόραση. Περιορίστε την παρακολούθηση τηλεόρασης και τις πληροφορίες από το διαδίκτυο. Η διαρκής παρακολούθηση των ενημερώσεων για τον ιό μπορεί να αυξήσουν την ανησυχία. Αντ’αυτού ασχοληθείτε με το παιδί, παίξτε μαζί ή κάντε κάτι άλλο ενδιαφέρον μαζί. Οι πληροφορίες που δεν ταιριάζουν με την ηλικιακή φάση του παιδιού μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή σύγχυση, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά

Διατηρήστε τη ρουτίνα της καθημερινότητας όσο το δυνατόν περισσότερο. Η τήρηση του συνηθισμένου προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά και να ενισχύσει τη σωματική υγεία. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς το σχολείο και να εξακολουθήσουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, αλλά μην τα πιέσετε εάν κάτι τους φαίνεται υπερβολικό.

Επικοινωνήστε με το σχολείο. Ενημερώστε το σχολείο εάν το παιδί σας αρρωστήσει και κρατήστε το σπίτι. Συζητήστε με τη νοσοκόμα, τον ψυχολόγο, το σύμβουλο, ή τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου, εάν το παιδί σας βιώνει δυσκολίες που σχετίζονται με ανησυχία ή πίεση από το θέμα της γρίπης. Μπορούν να δώσουν οδηγίες και να υποστηρίξουν το παιδί σας στο σχολείο.

Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες από το σχολείο

Αφιερώστε χρόνο για συζήτηση με το παιδί

Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Παρατηρήστε τις ερωτήσεις του για να καταλάβετε πόσες πληροφορίες χρειάζονται. Ωστόσο, μην παραλείψετε πληροφορίες που οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν σημαντικές για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών. Να είστε υπομονετικοί, τα παιδιά και οι νέοι δεν μιλούν εύκολα για τις ανησυχίες τους. Να έχετε το νου σας για ενδείξεις ότι μπορεί να θέλουν να μιλήσουν, όπως το να σας τριγυρίζουν ενώ εσείς πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε την αυλή. Κάτι πολύ χαρακτηριστικό για τα πιο μικρά παιδιά είναι να κάνουν μερικές ερωτήσεις, να επιστρέφουν στο παιχνίδι τους, και μετά να ξαναγυρνούν με περισσότερες ερωτήσεις.

Παρέχετε πληροφορίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

  • Τα παιδιά στο δημοτικό χρειάζονται σύντομες, απλές πληροφορίες που θα ισορροπήσουν την κατάσταση με τη γρίπη H1N1 επιβεβαιώνοντας ότι το σχολείο και το σπίτι τους είναι ασφαλή και ότι οι ενήλικοι είναι κοντά τους για να τα βοηθήσουν να μείνουν υγιή ή να τα φροντίσουν εάν αρρωστήσουν. Δώστε τους απλά παραδείγματα τι κάνουν όλοι για να αποφευχθεί η εξάπλωση των μικροβίων, όπως το πλύσιμο των χεριών.
  • Τα παιδιά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα σας κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, για το εάν είναι πραγματικά ασφαλείς και τι θα συμβεί εάν κάποιος στο σχολείο ή στη γειτονιά τους αρρωστήσει με τη γρίπη H1N1. Μπορεί να χρειαστεί να τα βοηθήσετε να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Συζητήστε μαζί τους τις προσπάθειες που γίνονται από τα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση των μικροβίων.
  • Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του γυμνασίου και οι μαθητές λυκείου είναι σε θέση να συζητήσουν το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος (σαν ενήλικες) και μπορούν να παραπεμφθούν άμεσα στις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης για τη γρίπη H1N1 (άμεση πηγή πληροφόρησης αποτελεί και η ιστοσελίδα www.flu.gov). Παρέχετε ειλικρινείς, έγκυρες και αληθείς πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση με τη γρίπη H1N1. Αυτές οι πληροφορίες θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μια αίσθηση ελέγχου.

Ποια σημεία να τονίσετε όταν μιλήσετε με το παιδί σας

  • Δεν θα κολλήσουν όλοι τη γρίπη. Το σχολείο και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να μολυνθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.
  • Ο εμβολιασμός για τη γρίπη H1N1 δεν αναιρεί άλλα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε όταν πηγαίνουμε στο σχολείο.
  • Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς και να αποφύγουμε την ασθένεια, όπως το να πλένουμε τα χέρια μας, να καλύπτουμε το στόμα μας με χαρτομάντιλο όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, να πετάμε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο στα σκουπίδια αμέσως, και να μένουμε σπίτι όταν δεν αισθανόμαστε καλά.
  • Οι ενήλικοι άνθρωποι στο σπίτι και το σχολείο φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλειά σας. Εάν ανησυχείτε για κάτι, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε.
  • Είναι σημαντικό όλοι οι μαθητές να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με σεβασμό και να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα για το ποιος έχει ή δεν έχει γρίπη.

Πηγή: www.flu.gov