Μίνα Γκάγκα για χαλάρωση μέτρων: Είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι – Γιατί δεν χρειαζόμαστε αυστηρό περιοριστικό

Gaga
19-04-2022

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενόψει και του Πάσχα. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σε αυτή την φάση δεν χρειαζόμαστε αυστηρό απαγορευτικό, καθώς στη χώρα μας μειώνονται τόσο οι εισαγωγές, όσο και τα κρούσματα.

Σύμφωνα με την ίδια, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή ουσιαστικά μέτρα. Η πανδημία σαφώς δεν έχει φύγει, σημείωσε η Μίνα Γκάγκα για να προσθέσει πως το φθινόπωρο πιθανόν να χρειαστεί να είμαστε πάλι προσεκτικοί. Αλλά για το καλοκαίρι υπάρχει αισιοδοξία, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε η κα Γκάγκα στους νέους γιατρούς και στο brain drain. Το στοίχημα στο χώρο της υγείας είναι «να βρούμε τα κίνητρα για να κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα, καθώς πρέπει να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Και αποκάλυψε ότι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας προχώρα και συζητείται η αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας με παρεμβάσεις που αφορούν συγχώνευσης νοσοκομείων αλλά και μετατροπή του ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση ώστε γιατροί να μπορούν από περιφερειακά νοσοκομεία να έρχονται σε μεγαλύτερα, ή να μπορούν να πηγαίνουν με κάποιο κίνητρο για ένα διάστημα σε περιοχές ανά την Ελλάδα με τουρισμό για να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία.

Το… μυστήριο της Σανγκάης

Στο μεταξύ, στο θέμα της Σανγκάης αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για 1.000 έως 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη και όχι για τρεις όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.

«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» εξήγησε ο καθηγητής. Και σημείωσε πως η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια.

Σημειώνεται ότι η κινεζική πόλη νωρίτερα ανακοίνωσε ακόμα επτά θανάτους λόγω covid, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων. Ενώ καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.