Μίνα Γκάγκα: Ποιες είναι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό το φθινόπωρο

εμβολιασμοί
30-08-2022

Για την καταγγελία περί κακοποίησης υπερήλικα ασθενή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, τον προσωπικό γιατρό, τις προσλήψεις στην Υγεία και τον κορονοϊό, ρωτήθηκε και απάντησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Απάντηση στις καταγγελίες για κακοποίηση ασθενούς κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ένας άνθρωπος σε τέτοια ηλικία αποπροσανατολίζεται όταν αλλάζει περιβάλλον και είναι ανήσυχος», επεσήμανε η κ. Γκάγκα, λέγοντας πως ο ηλικιωμένος είχε αιματουρία και λόγω αυτού είχε διάφορους καθετήρες.

«Φορούσε, κατά πάγια τακτική, μια ρόμπα που ήταν ανοιχτή στο κάτω μέρος, προκειμένου να γίνονται με ευκολία οι πλύσεις. Επειδή ο άρρωστος ήταν ανήσυχος και προκειμένου να μην βγάλει τους καθετήρες, δέθηκαν τα χέρια του με κάποιους ιμάντες», είπε η Υφυπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για συνήθη πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις, επισημαίνοντας ως λάθος στην όλη υπόθεση την ελλιπή ενημέρωση που είχε η οικογένεια του ασθενούς.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, «έπρεπε η Διοίκηση του Νοσοκομείου να έχει ενημερώσει την οικογένεια του ασθενούς ότι ήταν ανήσυχος».

Για τον κορονοϊό και τα εμβόλια

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιοι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, η Μίνα Γκάκα απάντησε πως «η σύσταση είναι πως πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 5 ετών, όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η σύσταση θα είναι να κάνουμε όλοι προφυλακτικό εμβόλιο, καθώς το φθινόπωρο αρχίζουμε να συγχρωτιζόμαστε  σε κλειστούς χώρους».

«Στην Ελλάδα, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μαζί με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει (σημ: είναι αθροιστικά πάνω από 11 εκατομμύρια), δείχνουν ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι ανοσοποιημένοι, αλλά είναι καλό να είμαστε προφυλαγμένοι με ακόμη μια δόση εμβολίου», είπε η Υφυπουργός Υγείας.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στις κινήσεις αύξησης του προσωπικού του ΕΣΥ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως 12.000 γιατροί ενίσχυσαν τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, ενώ για 4.000 θέσεις νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πρόκειται να ενισχύσουν άμεσα τις δομές υγείας, ενώ ανέφερε πως επίκεινται και άλλες προσλήψεις.