Η μηνιγγίτιδα είναι μια αρκετά σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται είτε από ιούς, όπως οι εντεροϊοί, είτε από βακτήρια, όπως ο αιμόφιλος της γρίπης, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος, είτε σπανιότερα από ανεμοβλογιά. Η μηνιγγίτιδα είναι ουσιαστικά η φλεγμονή των μηνίγγων, των μεμβρανών που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται, οι μηνιγγίτιδες διακρίνονται σε οξείες, χρόνιες και κεραυνοβόλες.
Πώς μεταδίδεται;
Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (ακόμη και αν δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα) μέσω άμεσης επαφής με τα μολυσμένα σταγονίδια ή τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις (δηλαδή με το φτάρνισμα, το βήχα ή το φιλί).
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα στα νεογέννητα είναι άτυπα, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους είναι τα εξής:
- υψηλός πυρετός
- υπνηλία
- εμετός
- ευερεθιστότητα
- φωτοφοβία
- σπασμοί
- δυσκαμψία του αυχένα
- πόνος στις αρθρώσεις
- σπανιότερα δερματικό εξάνθημα (συνήθως υποδηλώνει σοβαρότητα της νόσου)
- κώμα (εφόσον δεν αντιμετωπιστεί).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της μηνιγγίτιδας γίνεται με οσφυονωτιαία παρακέντηση, δηλαδή με τη λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια εξέτασή του στο μικροσκόπιο.
Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα και από το είδος της μηνιγγίτιδας. Στην περίπτωση της βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας, η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία με τη λήψη αντιβιοτικών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Στην περίπτωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας, η οποία είναι και συχνότερη, δεν απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά.
Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;
- κώφωση
- τύφλωση
- υδροκέφαλος και άλλες νευρολογικές διαταραχές
- νεφρική ανεπάρκεια
- θάνατος.
Πώς μπορεί να προληφθεί;
Οι μηνιγγίτιδες που προκαλούνται από τα βακτήρια του αιμόφιλου της γρίπης, του μηνιγγιτιδόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου μπορούν να προληφθούν με τη χορήγηση ειδικού εμβολίου, ενώ οι ιογενείς μηνιγγίτιδες μπορούν να προληφθούν με αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (απολύμανση χεριών) και υγιεινής του περιβάλλοντος διαβίωσης (καθαρισμός και εξαερισμός του σπιτιού).
Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας