Μήνυση από τους γονείς νεκρού Αμερικάνου Πεζοναύτη κατά των Ελληνικών Αρχών

26-12-2016

Μήνυση κατά των Ελληνικών αρχών έχουν καταθέσει οι γονείς Αμερικανού πεζοναύτη που είχε αυτοκτονήσει τον Αύγουστο του 2012 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με το Βρετανικό δίκτυο ΒΒC. Επίσης, όπως μεταδίδουν τα Αμερικανικά μέσα FOX NEWS και NBC μήνυση έχουν καταθέσει οι γονείς του πεζοναύτη και κατά της Αμερικανικής Κυβέρνησης του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και κατά του Αμερικάνικου Ναυτικού.

Ωστόσο, κανένα επίσημο έγγραφο δεν έφτασε ποτέ στην αρμόδια υπηρεσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και έγινε η νεκροτομή. Οι ειδικοί από το παθολογοανατομικό εργαστήριο υποστηρίζουν ότι όχι απλώς δεν είχαν κάποια επίσημη ενημέρωση για να απαντήσουν, αλλά και με την υπόνοια πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε θέσει σε διαθεσιμότητα την υπεύθυνη της νεκροτομής του στρατιώτη, κάτι το οποίο θεωρήθηκε καταχρηστικό και έτσι η επιστήμονας επέστρεψε στα καθήκοντά της.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν ένα πτώμα φτάνει στο εργαστήριο, λαμβάνουν ιστούς από διάφορα όργανα για εξέταση, όπως προβλέπει ο νόμος. Εντούτοις, το πτώμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα στη χώρα του, αλλά οι ιστοί και τα όργανα προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς να παραμείνουν έως 6 μήνες στη χώρα θανάτου. Η αμερικανική πρεσβεία είχε ζητήσει τότε όλα τα βιολογικά υλικά του εκλιπόντος και η υπηρεσία απέστειλε ακόμη και τους ιστούς που ήταν σε πλακάκια (κύτταρα με παραφίνη).

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC οι Ελληνικές αρχές έστειλαν λάθος καρδιά στους γονείς του πεζοναύτη πράγμα που απεδείχθη μετά από εξέταση DNA. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελληνκής Πρεσβείας στην Ούασινγκτον η καρδιά αφαιρέθηκε και κρατήθηκε για τοξικολογικές εξετάσεις. Από την άλλη, όπως αναφέρουν Αμερικάνοι γιατροί σε Αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης αυτό είναι μια πρακτική που δε συνηθίζεται.