ΜΙΣΕΛ ΟΣΤΙΝ

Michel Ostyn
06-10-2021

Ο Μισέλ Όστιν (7 Οκτωβρίου 1924 – 5 Ιουνίου 2013) ήταν Βέλγος φυσιολόγος, αθλητικός ιατρός και πρωτοπόρος της αθλητικής ιατρικής.

Το 1955 βραβεύτηκε από τη Βελγική Ακαδημία Ιατρικής μετά από μια μελέτη σχετικά με τη φυσιολογία της άσκησης. Το 1982 το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής (ICSSPE) απένειμε στον Όστιν το Βραβείο Philip Noel Baker για τη συμβολή του στην αθλητική ιατρική.

Η ενεργητική και χαρισματική προσωπικότητα του Όστιν τον έκανε κορυφαία διεθνή προσωπικότητα στην αθλητική ιατρική. Συνδύασε τη δουλειά του ως ακαδημαϊκός εκπαιδευτικός και υπότροφος με πολλά άλλα καθήκοντα. Από το 1955 θα ήταν ταμίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU). Ήταν επίσης πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Βελγικής Εταιρείας Αθλητιατρικής & Αθλητικής Επιστήμης και προήδρευσε της πρώτης βελγικής επιτροπής κατά του ντόπινγκ. Ήταν ιδρυτής του επιστημονικού περιοδικού «Ερμής» του Ινστιτούτου Φυσικής Αγωγής στο οποίο αρθρογραφούσε τακτικά ο ίδιος.
Ίδρυσε επίσης την αθλητική ιατρική κλινική στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής, στην οποία θα παρείχε συμβουλές και υποστήριξη τόσο σε μαθητές όσο και σε κορυφαίους αθλητές.
Μετά το Π-Π. Μετά τη συνταξιοδότηση του De Nayer, ο Όστιν έγινε πρόεδρος (κοσμήτορας) του Ινστιτούτου Φυσικής Αγωγής, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1986. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν σύμβουλος πολλών ερευνητών φοιτητών στην κινησιολογία και στη φυσικοθεραπεία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλάμβαναν αθλητικούς τραυματισμούς, μεταβολικές και ενδοκρινικές αποκρίσεις στην άσκηση, καρδιοπνευμονική φυσιολογία και ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και του λίπους.

Ο θάνατος της συζύγου του, Emma Van Molle, σε ηλικία 57 ετών στις 14 Νοεμβρίου 1984 από καρκίνο των ωοθηκών, τον επηρέασε πολύ. Με τη σειρά του, ο Όστιν έκοψε απότομα τις ακαδημαϊκές και ακαδημαϊκές του δραστηριότητες. Είχε επίσης λυπηθεί από τον ξαφνικό θάνατο πέντε χρόνια αργότερα (1989) του στενού του φίλου και συναδέλφου, του φημισμένου προπονητή στίβου Mon Vanden Eynde, αφού ο τελευταίος υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο.

Ο Όστιν έγινε επίτιμος καθηγητής το 1989 αλλά θα συνέχιζε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ως σύμβουλος σε εκείνους τους φοιτητές των οποίων το διδακτορικό έργο επέβλεπε. Ήταν μέντορας και σύμβουλος των πρώτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στην προηγμένη αθλητική ιατρική, όπως ο καρδιολόγος Robert H. Fagard… ειδικός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης Roeland Lysens και αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος, άσκηση φυσιολόγος και ειδικός στο τζούντο Carl De Crée που και οι τρεις αργότερα έγιναν καθηγητές στους τομείς τους.