Μισή ώρα απογευματινού ύπνου είναι αρκετή για να σας ανανεώσει

26-12-2016
Άλλοι τον ξέρουμε σαν απογευματινό ύπνο, άλλοι σαν σιέστα, άλλοι σαν ξάπλα. Κανείς πάντως δεν θα έλεγε όχι να ξαπλώσει για λίγο μετά το μεσημεριανό φαγητό. Και δικαιολογημένα σύμφωνα με νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης βρήκαν πως έστω κι ένας πολύ σύντομος απογευματινός ύπνος μπορεί να τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος και επανορθώνει για το κακό που έχει κάνει τον οργανισμό μας η έλλειψη ύπνου.
Η νέα αυτή έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως λένε οι ειδικοί, ο ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος επαναφέρει τις ορμόνες και τις πρωτεΐνες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Ρυθμίζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης ιντερλευκίνη 6 (IL-6), που παίζει σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού αλλά και τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής.
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν όσους κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα. Κι αυτό γιατί η επαναλαμβανόμενη έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση… ακόμα και κατάθλιψη. Έχει συνδεθεί επίσης με την αύξηση ατυχημάτων αφού με τη νύστα η συγκέντρωση μας αποσπάται.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Brice Faraut «ένας 30λεπτος μεσημεριανός υπνάκος φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέψει την ορμονική ανισορροπία που προκαλούν στον οργανισμό οι λίγες ώρες βραδινού ύπνου»