ΜΗΣΥΦΑ: μερική απελευθέρωση μεν, παραμονή στα ράφια φαρμακείων δε

26-12-2016

Σε μερική απελευθέρωση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και παραμονή τους στα ράφια των φαρμακείων, φαίνεται τελικά ότι θα συμφωνήσουν τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης. Οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν να θέσουν εκτός διατίμησης τα ΜΗΣΥΦΑ καθιερώνοντας ωστόσο ανώτατο ποσοστό αύξησης της τιμής τους έως 10%.

Η λύση αυτή φαίνεται ότι είναι αποδεκτή από την τρόικα ενώ ικανοποιεί και τους φαρμακοποιούς που θα εξακολουθήσουν να έχουν το μονοπώλιο των ΜΗΣΥΦΑ.

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες τις πρότασής του, διευκρίνισε ωστόσο ότι «η αγορά του φαρμάκου είναι μία ιδιαίτερη αγορά στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν επακριβώς οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς –στους οποίους προσωπικά εγώ, ιδιαιτέρως πιστεύω». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίαδη, τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. «Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση των τιμών αυτών, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλές οι τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Θανάσης Σκορδάς -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει τη λίστα των φαρμάκων που θα μπορούσαν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Για όσα κρίνει το υπουργείο Υγείας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν με ασφάλεια εκτός φαρμακείων, θα το σεβαστούμε». Και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση που ισχύσει από τον περασμένο Νοέμβριο σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Όπως είπε, «έχει αρχίσει να γίνεται η προώθηση αυτών των προϊόντων μέσα και από άλλα σημεία πώλησης, όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία και εκεί έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη κάποια πρώτα σημάδια μείωσης των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, κ. Παναγιώτης Ρήγας, υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που ο στόχος μας είναι η μείωση της τιμής του φαρμάκου, αυτό γίνεται και μέσα από τα φαρμακεία, περιορίζοντας την διατίμηση και περιορίζοντας το εκ των προτέρων καθορισμένο κέρδος των φαρμακοποιών, το οποίο φτάνει σε αυτές τις περιπτώσεις στο 27,5%».