ΜΗΣΥΦΑ: Μια κατηγορία με πολλά οφέλη για την υγεία και την οικονομία

26-12-2016

Η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς σκευασμάτων  ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα έναντι των διεθνών αγορών αλλά κυρίως τα οφέλη που προκύπτουν από την διεύρυνση του μεριδίου τους ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο χθεσινό συνέδριο Pharma & Health Conference 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κοφινά, γενικό διευθυντή της IMS Hellas,  ο όγκος της αγοράς των φαρμάκων ευρείας χρήσεως ανέρχεται στο 11% της συνολικής αγοράς φαρμάκου σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν στην Ελλάδα φτάνει μόλις  στο 4%. Την ίδια στιγμή υπάρχει και η αρνητική λίστα που διαμορφώνει κι άλλες δυσκολίες. Επίσης ο κ. Κοφινάς παρατηρεί ότι βάση των στοιχείων της αγοράς, υπάρχει υποχώρηση  ενώ σημείωσε πως ο τζίρος στα OTC, δηλαδή βιταμίνες-συμπληρώματα διατροφής και ΜΗΣΥΦΑ φτάνουν τα περίπου 260-270 εκατ. ευρώ

Για τα δε φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας χρήσης και αυτοθεραπείας, ανάφερε πως η πτώση είναι της τάξης του 14%. Τόνισε δε πως “όσα φάρμακα είναι στην αρνητική λίστα  πέφτουν με διπλάσιο ποσοστό απ´ ότι τα ΜΗΣΥΦΑ και πως χώρες με περιορισμένο οικονομικό εισόδημα, όπως οι ανατολικές, πάνε καλύτερα από ότι η Ελλάδα έστω κι αν είναι ακριβότερα τα συγκεκριμένα σκευάσματα”

Η κατηγορία των OTC γενικά περιλαμβάνει αναλγητικά, βιταμίνες, χωνευτικά προϊόντα για δέρμα  κι άλλα. Η πτώση τζίρου είναι διαφορετική για καθεμιά κατηγορία.

Σχετικά με την τιμολόγηση σημείωσε πως  η ρύθμιση τιμής έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του κλάδου, ο οποίος είναι σημαντικός για την εξοικονόμηση πόρων αλλά και για την υγεία και την οικονομία. Η δε πρακτική της διατίμησης ειναι περιοριστικος παράγοντας, όπως και ο  εμπλουτισμός στην αρνητική λίστα. Επίσης η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και πως σε σχέση με την κατά κεφαλήν δαπάνη η Ελλάδα είναι ουραγός

Ο κ. Κοφινάς ανέφερε πως περιθώριο ανάπτυξης υπάρχει εφόσον, λόγω της  κρίσης ο ασθενής θα οδηγείται σε πρακτικές αυτοιασης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σερέτη, αντιπρόεδρο της ΕΦΕΧ, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τα μέσα του 2013, να διευρυνθεί η λίστα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με μετατροπή 40-50 προϊόντων από συνταγογραφούμενα σε μη συνταγογραφούμενα και να εισαχθούν νέα φάρμακα στην αγορά. Με τις κινήσεις αυτές θα δημιουργηθούν σοβάρες θετικές αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία

Όπως τόνισε η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 12,9% ετησίως και από τα 260 εκατ. ευρώ το 2012 να ανέλθει σε 476 εκατ. ευρώ το 2017 (τιμές χονδρικής) που σε τιμές λιανικής αγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ (εκτίμηση βασισμένη σε στοιχεία της IMS). Έτσι θα προκύψει αύξηση στα έσοδα του κράτους λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και των καταβαλλόμενων υπέρ του κρατικών ταμείων εισφορών. Παράλληλα, η αύξηση της αγοράς θα οδηγήσει σε επενδύσεις για την εγχώρια παραγωγή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της αξιακής αλυσίδας του κλάδου.

Οφέλη θα υπάρξουν και για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προκύπτει από σχετική συγκριτική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε 50 και πλέον χώρες, η ενδεχόμενη επέκταση της λίστας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ώστε να περιλαμβάνει φάρμακα που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχές λίστες 7 τουλάχιστον κρατών μελών της ΕΕ, δύναται να εξοικονομήσει από την κοινωνική  ασφάλιση τουλάχιστον 150 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα δύναται να επιφέρει κέρδος παραγωγικότητας περίπου 80 εκατ. Ευρώ καθόσον πολλές επισκέψεις σε ιατρούς γίνονται στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που αναγκάζονται να λάβουν άδεια.

 Τέλος ο κ. Σερέτης σημείωσε πως η διαφημιστική δαπάνη δύναται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2017 φτάνοντας τα 46,2 εκατ. Ευρώ από 19,2 εκατ. το 2012 (πηγή Media Services). Ως συνέπεια τα κρατικά έσοδα από τις διαφημιστικές εισφορές υπέρ του δημοσίου αναμένεται να αυξηθούν ανάλογα, τονώνοντας παράλληλα έναν ακόμη κλάδο της οικονομίας, αυτόν των ΜΜΕ που βρίσκεται σε ύφεση.