Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα αξιοποιηθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων

Ε.Σ.Υ.
26-02-2024

Στην «ενεργοποίηση» του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων αναφέρεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Με στόχο –όπως σημειώνει – τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία: «η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας».

Όπως σημειωνει, «τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων».

Και συνεχίζει: «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του».

«Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές», υπογραμμίζει.

Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

Ειδική αναφορά κάνει ο Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων. Όπως τονίζει, «την περασμένη εβδομάδα φροντίσαμε να προσθέσουμε 20 επιπλέον δήμους και 14.000 μαθητές και μαθήτριες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας όπου οι ανάγκες των οικογενειών παραμένουν πολύ μεγάλες.

Πλέον, καθημερινά 232 χιλιάδες μαθητές δημοτικού σε συνολικά 153 δήμους της χώρας, βρίσκουν στο σχολείο τους ζεστό, ποιοτικό και θρεπτικό φαγητό, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεσμούς συντροφικότητας με τα άλλα παιδιά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με σχεδόν 350 εκ. ευρώ ετησίως από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ».

Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδαία ανασκόπηση αναφέρεται και στη ξεχωριστή –όπως την χαρακτηρίζει – διάκριση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 46 κράτη ως χώρα εταίρος στο κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

«Τι σημαίνει αυτό; Με τη συνδρομή και της Ελλάδας, θα αναζητηθεί πανευρωπαϊκά πώς μπορεί να βελτιωθεί η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που έρχονται σε επαφή με τον νόμο -όπως παραβάτες, θύματα ή μάρτυρες σε εξωδικαστικές, δικαστικές -αστικές και ποινικές υποθέσεις- και διοικητικές διαδικασίες», τονίζει.

Στην υλοποίηση του προγράμματος θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της αστυνομίας, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι και επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων και οι πληγές που αφήνει στις ψυχές των παιδιών μας αποτελεί προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και την κυβέρνησή μας. Σε συνεργασία με την υψηλού κύρους επιτροπή ειδικών που συγκροτήσαμε από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις για το θέμα αυτό που απασχολεί πολλές ελληνικές οικογένειες», υπογραμμίζει.