Μητσοτάκης: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Υγεία στην 85η ΔΕΘ – Τι είπε για Πρωτοβάθμια Υγεία και πανδημία

Μητσοτάκης
11-09-2021

Έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία δεσμεύτηκε ότι θα δώσει η κυβέρνηση του μέχρι το τέλος της τετραετίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας με τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού. «Αλλά και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στην πανδημία. τονίζοντας πως ο επίλογος της γράφεται με σκληρά γράμματα. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολιαστοί. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε» υπογράμμισε.

Παράλληλα εξήγγειλε και κίνητρα στους εφήβους από 15 έως 17 ετών για να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στα πρότυπα του freedom pass που δόθηκε στους νέους 18 έως 24 ετών, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν δωρεάν και στους εφήβους 15 – 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ή πρόκειται να εμβολιαστούν, μια δωρεάν κάρτα στο κινητό τους με 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων, όπως είπε.

Πλεύρης: “Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ καθώς και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας» που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) .

Νωρίτερα ο κ. Πλεύρης εγκαινίασε το περίπτερο του ΙΣΘ. Στη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού κατά της Covid 19 λέγοντας : «Πρέπει να στηριζόμαστε στα εμβόλια. Πρέπει τα μηνύματά μας να είναι ξεκάθαρα στον κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Είναι λανθασμένο να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχουν εμβόλια που δεν είναι ασφαλή, που δεν έχουν πάρει εγκρίσεις. Είναι λανθασμένο να λέγεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές φάσεις δοκιμών στα υπάρχοντα εμβόλια. Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο για να το καταλάβουμε».