Μνήμη: Αυτό είναι το κόλπο για να θυμηθείτε τα πάντα

γραφικό δείχνει γρανάζια απο τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και τη μνήμη να φεύγει
15-02-2021

Όλοι μας υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε την μνήμη μας να μας προδίδει. Ιδίως από τα 50 και μετά. Υπάρχει όμως ένα κόλπο για να θυμηθείτε τα πάντα και να κρατήσετε τη μνήμη σας δυνατή.

Σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες έρευνες (κυρίως σε πειραματόζωα) η άσκηση συσχετίζεται με την αύξηση των κυριότερων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου:

  • της νορεπινεφρίνης
  • της ντοπαμίνης
  • της σεροτονίνης

Με απλά λόγια πρόκειται για τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση, τον έλεγχο του άγχους και την προσοχή.

Το κόλπο για να τονώσουμε την μνήμη μας

Καθώς πλησιάζουμε τα 50 νιώθουμε ότι η ταχύτητα της σκέψης μας… επιβραδύνεται, καθώς και ότι απομνημονεύουμε και ανακαλούμε πληροφορίες με μεγαλύτερη δυσκολία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά ένα μέρος αυτή η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι το σώμα δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικό όσο παλαιότερα στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο.

Το αντίδοτο είναι ένα: η άσκηση, χάρη στην οποία η ταχύτητα «διακίνησης» των θρεπτικών ουσιών αυξάνεται και πάλι.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες που διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα σε νοητικά τεστ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασχολούνται με φυσική δραστηριότητα.

Να θυμάστε ότι ακόμη και το καθημερινό ημίωρο περπάτημα θεωρείται μια εξαιρετική μορφή άσκησης).

Η αεροβική άσκηση ωφελεί το νου επειδή αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και αποτελεί φυσική ασπίδα κατά του στρες που συχνά «μπλοκάρει» το μυαλό. Επίσης η τακτική φυσική δραστηριότητα τροφοδοτεί τον εγκέφαλο των ενηλίκων με περισσότερα «καύσιμα» – γλυκόζη – γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση των νευρωνικών συνάψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μνήμη: Αυτές είναι οι 8 τροφές που θα την τονώσουν