Μνήμη: Οι παράγοντες που γερνούν τον εγκέφαλο και την επειλούν

γραφικό δείχνει γρανάζια απο τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και τη μνήμη να φεύγει
27-07-2020

Ποιος δεν θέλει καλή μνήμη μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά; Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα στα 50 έτη, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. Και το κυριότερο: επιταχύνουν την απώλεια αυτή.

Οι παράγοντες αυτοί απειλούν επίσης τρεις από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιαγγειακής υγείας, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι συνέπειές τους στη σκέψη και στη μνήμη αρχίζουν πρόωρα, ακόμα και πριν από τα 50 έτη. Δυστυχώς, και οι τρεις παράγοντες είναι συχνοί στους 40άρηδες και στους 50άρηδες.

«Ανακαλύψαμε ότι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα συσχετίζονται με επιταχυμένη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Η διαταραχή αυτή γίνεται πολύ γρήγορα εμφανής, πριν από τα 55-60 έτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kristine Yaffe, καθηγήτρια Νευρολογίας & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Είναι παρήγορο το γεγονός πως μιλάμε για τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου», πρόσθεσε. «Οι πάσχοντες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν την ταχεία, πρόωρη έκπτωση της σκέψης και της μνήμης τους».

Η μελέτη για την μνήμη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.700 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 46 έως 54 ετών. Ένας στους τρεις είχαν υπέρταση, το 11% σακχαρώδη διαβήτη και το 15% ήσαν νυν καπνιστές. Επιπλέον, το 43% ήσαν παχύσαρκοι και το 9% είχαν αυξημένη χοληστερόλη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη και τη σκέψη τους κατά την έναρξη της μελέτης και πέντε χρόνια αργότερα. Όπως διαπίστωσαν, το συνολικά 5% των εθελοντών είχαν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ωστόσο στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό αυτό ήταν:

  • 7,5% στους εθελοντές που έπασχαν από υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης
  • 10% σε όσους είχαν σακχαρώδη διαβήτη
  • 8% στους καπνιστές

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

  • Οι καπνιστές είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να παρουσιάζουν επιταχυνόμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών
  • Οι πάσχοντες από υπέρταση διέτρεχαν κατά 87% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους εθελοντές με φυσιολογική πίεση
  • Οι ασθενείς με διαβήτη είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη διαβητικούς

«Παραδόξως, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες και όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη δεν φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», είπε η Dr Yaffe.

Όσο περισσότεροι, τόσο το χειρότερο

Ο κίνδυνος έκπτωσης της μνήμης και της σκέψης αυξανόταν αναλόγως με τους παράγοντες που είχε ένα άτομο:

  • Όσοι είχαν 1 ή 2 από αυτούς τους παράγοντες διέτρεχαν 77% μεγαλύτερο κίνδυνο, έναντι όσων δεν είχαν κανέναν
  • Όσοι είχαν 3 παράγοντες είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο

«Οι περισσότερες παρεμβάσεις δημοσίας Υγείας για τη μνήμη εστιάζονται στους ηλικιωμένους. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να αρχίζουν νωρίτερα στη ζωή», τόνισε η Dr Yaffe. «Οι 40άρηδες και οι 50άρηδες με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να λάβουν τώρα μέτρα. Δεν θα σώσουν μόνο την καρδιαγγειακή υγεία τους, αλλά και τη σκέψη και τη μνήμη τους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μνήμη: Τι σημαίνουν τα κενά στη μνήμη