Μόλυνση & Καθαριότητα την περίοδο έξαρσης της γρίπης

26-12-2016

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης

Για πόσο διάστημα παραμένει ζωντανός ο ιός πάνω σε αντικείμενα (π.χ. βιβλία, πόμολα);

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει ζωντανός στο περιβάλλον και να μολύνει κάποιον για διάστημα από 2 έως 8 ώρες.

Πώς σκοτώνεται ο ιός;

Ο ιός της γρίπης σκοτώνεται με την υψηλή θερμοκρασία (75-100°C). Επίσης, αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, εάν χρησιμοποιηθούν στη σωστή δόση και για τον κατάλληλο χρόνο είναι αρκετά παρασιτοκτόνα, όπως η χλωρίνη, υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα καθαριστικά (σαπούνι), τα ιωδιούχα αντισηπτικά και τα αλκοολούχα διαλύματα.

Τι να κάνω εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό και δεν επιτρέπεται η χρήση προϊόντων με βάση το οινόπνευμα εκεί που βρίσκομαι;

Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό και δεν επιτρέπεται η χρήση καθαριστικών με βάση το οινόπνευμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απολυμαντικό χεριών που δεν περιέχει αλκοόλ.

Ποιες επιφάνειες είναι πιθανότερο να αποτελούν πηγές μόλυνσης;

Τα μικρόβια μεταδίδονται όταν κάποιος έρθει σε επαφή με μολυσμένο αντικείμενο και έπειτα αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα ενός άρρωστου ατόμου, εκτοξεύονται στον αέρα. Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν εάν κάποιος αγγίξει τα σταγονίδια που παρέμειναν σε κάποια επιφάνεια όπως ένα γραφείο, παραδείγματος χάρη, και έπειτα αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του πριν να πλύνει τα χέρια του.

Πως θα πρέπει να πετάμε τα απορρίμματα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού της γρίπης;

Για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού της γρίπης, θα πρέπει να χαρτομάντιλα και όλα τα αντικείμενα μιας χρήσης που χρησιμοποίησε ο ασθενής να πετιούνται στον κάδο απορριμμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει οποιοσδήποτε ήρθε σε επαφή με χαρτομάντιλα ή παρόμοια χρησιμοποιημένα αντικείμενα να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό άμεσα.

Πως θα πρέπει να καθαρίζεται το σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού της γρίπης;

Για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού της γρίπης είναι σημαντικό να παραμένουν καθαρές οι επιφάνειες (ιδιαίτερα τα κομοδίνα, το μπάνιο, η κουζίνα και τα παιχνίδια των παιδιών). Μπορούμε να τις καθαρίζουμε με ένα συνηθισμένο απολυμαντικό ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος.

Πώς πρέπει να καθαρίζονται τα σεντόνια, οι πετσέτες, τα μαγειρικά σκεύη και τα πιάτα που χρησιμοποίησε κάποιος ασθενής;

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος τρόπος καθαρισμού των σεντονιών, πετσετών, μαγειρικών σκευών και των πιάτων που χρησιμοποίησε ο ασθενής αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιήσει κανείς άλλος τα ίδια αντικείμενα χωρίς να έχουν πλυθεί πρώτα.

Τα σεντόνια και οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό και να στεγνώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Για να μη μολυνθεί με τον ιό, θα πρέπει αυτός που θα έρθει σε επαφή με τα άπλυτα να αποφύγει να τα “αγκαλιάσει”. Όποιος έρθει σε επαφή με τα άπλυτα ρούχα θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή με κάποιο καθαριστικό με βάση το οινόπνευμα.

Τα κουζινικά σκεύη θα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο ή στο χέρι με σαπούνι και νερό.

Πηγή: CDC