Μοναξιά: 5 συμπεράσματα που δεν περιμένατε

02-10-2018

Μια νέα παγκόσμια έρευνα δείχνει πως ίσως τελικά η μοναξιά να είναι παρεξηγημένη. Η μελέτη με τίτλο «Πείραμα Μοναξιάς» Η έρευνα διεξήχθη online σε δείγμα 55 χιλιάδων ατόμων απ’ όλο τον κόσμο με την συμμετοχή τριών βρετανικών πανεπιστημίων και δημοσιεύτηκε από το BBC

Η έρευνα λοιπόν αυτή κατέληξε σε πέντε συμπεράσματα που ανατρέπουν τους μύθους.

1. Οι νέοι αισθάνονται πιο μόνοι από τους ηλικιωμένους:

Υπάρχει ο μύθος ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν μόνα τους αισθάνονται περισσότερη μοναξιά απ΄ότι τα νεαρά άτομα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 27% των ατόμων άνω των 75 ετών δηλώνουν ότι συχνά ή πολύ συχνά αισθάνονται μοναξιά. Στην ηλικιακή κατηγορία 16 έως 24 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 40%.

Την περίοδο της ενηλικίωσης που οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους αλλά και την θέση τους στην κοινωνία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν αποξενωμένοι.

2. Το 41% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η μοναξιά μπορεί να έχει θετική πλευρά:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα που νιώθουν μοναξιά πάνω από ένα χρόνο, «φλερτάρουν» με την κατάθλιψη.Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μοναξιά μπορεί να έχει κάτι το θετικό.

3. Οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά έχουν κοινωνικές δεξιότητες που δεν είναι καλύτερες ή χειρότερες από τον μέσο όρο

4. Ο χειμώνας δεν είναι πιο μοναχικός από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου:

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, βλέπετε συχνά εκστρατείες από φιλανθρωπικούς οργανισμούς που βοηθούν τους ηλικιωμένους πουν δεν έχουν συγγενικά άτομα να τους προσέχουν. Για παράδειγμα,η βρετανική κωμικός Σάρα Μίλικαν διεξάγει την επιτυχημένη εκστρατεία #joinin στο Twitter την Ημέρα των Χριστουγέννων, ώστε οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά να μπορούν να συνομιλούν ο ένας στον άλλο.
monaksia_mesa2
Περισσότεροι από τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο χειμώνας δεν ήταν ο πιο μοναχικός μήνας από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι, αν όλοι πηγαίνουν σε διακοπές και εσείς δεν μπορείτε να πάτε τότε αισθάνεστε μόνοι.

5. Οι άνθρωποι που αισθάνονται συχνά μοναξιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων:

Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη δύο είδη συναισθημάτων: το ένα αφορά τον φυσικό πόνο των ανθρώπων – πόσο άσχημα αισθάνεστε για κάποιον που τυχαία χτύπησε το χέρι του σε μια πόρτα ή έβγαλε το κεντρί μιας σφήκας.

Το άλλο αφορά την κατανόηση για τον κοινωνικό πόνο των άλλων – δηλαδή για κάποιον που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο ή δεν έχει προσκληθεί σε κάποιο πάρτι που όλοι καλεσμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μοναξιά: Ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας