Μοναξιά: Ποιες καθημερινες μας συνήθειες την ενισχύουν

μοναξιά
27-09-2023

Η μοναξιά δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα για κανέναν. Πολλές φορές κι εμείς… με την συμπεριφορά μας δεν βοηθάμε για να μας φύγει αυτό το συναίσθημα.

Συνήθειες που μεγαλώνουν τη μοναξιά μας

Αποφεύγουμε τις κοινωνικές συναναστροφές

Ο τρόπος ζωής μας μας κάνει να προτιμούμε στο σπίτι μας από την παρέα των φίλων μας. Κι αυτό γιατί συχνά αισθαμόμαστε κουρασμένοι από τις πολλές υποχρεώσεις. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Η συνεχής αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών όμως μπορεί να τονώσει το αίσθημα της μοναξιάς

Social media

Τα social media μας κάνουν να συγκρίνουμε συνέχεια την εικόνα του τέλειου που βλέπουμε με την δική μας πραγματικότητα. Αυτη η σύγκριση δεν βοηθάει. Μας κάνει να βλέπουμε πως τις δικές μας ελλείψεις και ατέλειες. Είναι σωστό να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

Δεν είναι εύκολο να ανοίγεις την καρδιά σου και να μιλάς για τα συναισθήματά σου, καμιά φορά όμως είναι απαραίτητο. Όσο δυνατή κι αν αισθάνεσαι, το να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου με άλλους μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και χρειάζεται πραγματική δύναμη ψυχής.

Αν νιώθεις μοναξιά, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας και να εκφράσεις τα συναισθήματα σου.

Απορρίπτουμε νέες γνωριμίες

Ένας τυπικός καφές, μια κουβέντα παραπάνω στο γραφείο, μπορεί να εξελιχθούν σε μια ουσιαστική φιλία. Αν αισθάνεσαι μοναξιά, η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να είναι τρομακτική. Ωστόσο, η απόρριψη πιθανών συνδέσεων λόγω φόβου ή σκεπτικισμού μπορεί να εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς.

Προσπάθησε να παραμείνεις ανοιχτή σε γνωριμίες με νέους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για μια ομάδα που κάνετε κάποια δραστηριότητα, είτε ακόμη και για την καφετέρια της γειτονιάς σου, αφού μπορεί να εξελιχθούν σε μια όμορφη φιλία.

Προτιμάμε την διαδικτυακή επικοινωνία

Όλοι έχουμε μια τουλάχιστον διαδικτυακή συνομιλία με την παρέα μας. Και ενώ αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, η υπερβολική εξάρτηση από την ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αποσύνδεσης και μοναξιάς. Τίποτα άλλωστε δεν ξεπερνάει την αγάπη και τη σύνδεση που αισθάνεσαι από τις δια ζώσης συνομιλίες.

Παραμελούμε τον εαυτό μας

Όταν αισθανόμαστε άσχημα, η φροντιδα του εαυτού μας περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και οι στιγμές που εξασκούμε το mindfulness είναι απαραίτητες για τη συνολική ευεξία μας.

Η μοναξιά μπορεί συχνά να οδηγήσει σε παραμέληση του εαυτού μας. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλάζει η διάθεση μας αυτόματα. Τα συναισθήματα μοναξιάς αρχίζουν να φεύγουν.

Κρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας

Όλοι έχουμε έναν εσωτερικό κριτή, ο οποίος κατακρίνει μονίμως τις πράξεις μας. Κρίνοντας συνέχεια αρνητικά τον εαυτό σου δεν είναι παράδοξο που αισθάνεσαι μόνη και ανάξια.

Την επόμενη φορά που θα βρεις τον εαυτό σου να νιώθει ένα από αυτά τα συναισθήματα, να γίνεις ευγενική και να μιλήσεις στον εαυτό σου με τη συμπόνια που θα μιλούσες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αυτοκριτική φωνή θα αλλάξει και θα γίνει μια φωνή που θα σου δίνει δύναμη και θα σε βοηθάει να νιώθεις καλύτερα, αλλά και ίσως πιο κοινωνική.

Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το παρελθόν

Οι σκέψεις από αποτυχίες του παρελθόντος, τύψεις, σχέσεις που δεν πέτυχαν μπορεί να γυρνάνε συχνά στο μυαλό σου. Όλα αυτά μπορούν να εντείνουν το αίσθημα της μοναξιάς. Αν και είναι φυσικό να αναλογίζεσαι το παρελθόν, το να μένεις κολλημένη εκεί δεν είναι ωφέλιμο. Πάρε την ευκαιρία να προβληματιστείς και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος και να θυμάσαι ότι δεν καθορίζουν το μέλλον σου.

Δεν ζητάμε βοήθεια

Αν το αίσθημα της μοναξιάς είναι κάτι συνηθισμένο για σένα, το οφείλεις στον εαυτό σου να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Μερικές φορές, χρειάζεται μια εξωτερική προοπτική για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου και να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου.
Δεν χρειάζεται να βιώνεις τη μοναξιά εφ’ όρου ζωής και πράγματι ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις σκέψεις και τη συνολική σου ευεξία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μοναξιά: Επηρεάζει τη μνήμη και την ψυχική υγεία