Μόνιμη χρηματοδότηση για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση

26-12-2016

Πλαίσιο μόνιμης χρηματοδότησης, με τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ για τον καθορισμό του ύψους του ειδικού νοσηλίου στις ΣΥΔ -υπεγράφη την Δευτέρα- ουσιαστικά βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες που κινδύνευαν να βρεθούν στον δρόμο. Με την λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ οι συγκεκριμένες δομές ήταν στον αέρα και ήταν ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν.

Στις Στέγες διαμένουν συνήθως άτομα με νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όπου με το κατάλληλο εξειδικευμένο υποστηρικτικό προσωπικό μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν μόνοι τους την καθημερινότητά τους, να χτίσουν το μέλλον τους και να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, όταν οι γονείς τους ή η οικογένειά τους δεν θα μπορούν να είναι κοντά τους για να τους φροντίζουν. Πρόκειται για την πλέον πρωτοποριακή μέριμνα, που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, την κοινωνική αποκατάσταση και ένταξη, ενάντια σε λογικές ασυλοποίησης και κοινωνικού απομονωτισμού.