Μόνο “αλληλέγγυοι” γιατροί και όχι εθελοντές μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις;

26-12-2016

Απαγόρευσε το υπουργείο Υγείας σε ιατρούς να προχωρήσουν σε δωρεάν εξετάσεις γιατί «δήλωσαν εθελοντές και όχι αλληλέγγυοι». Την απίστευτη αυτή καταγγελία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Βιάννου, ο Ροταριανός Όμιλος και ομάδα εθελοντών ιατρών πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια «σε ετήσια βάση, εξετάσεις από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο  της προληπτικής ιατρικής και της διάγνωσης για τους πολίτες της περιοχής, σε απολύτως εθελοντική βάση, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση για τους ενδιαφερόμενους πολίτες». 

Ο ίδιος εξηγεί ότι «για τη φετινή χρονιά, η διενέργεια αυτών των εξετάσεων προγραμματίστηκε για την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, αλλά δυστυχώς, κατόπιν αρνητικής παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αυτές ματαιώθηκαν» και προσθέτει πως «Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 14854/13.10.2016 απόφασή της, χαρακτηρίζει «υστερόβουλη» την πρωτοβουλία του Δήμου, του Ροταριανού Ομίλου και των εθελοντών ιατρών, προβαίνοντας σε δίκη προθέσεων, ότι η συγκεκριμένη πολυετής δράση, στοχεύει μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων». 

Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής ερωτά το υπουργείο Υγείας με βάση «ποια κριτήρια άλλοτε επιτρέπεται και άλλοτε όχι σε εθελοντές ιατρούς σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες  στους πολίτες;».

 Κάνει λόγο για «ανάλγητη, νομικίστικη και γραφειοκρατικής αντίληψης απόφαση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης» ενώ με αφορμή την επέμβαση που πραγματοποίησε ο κ. Πολάκης στο νοσοκομείο Σαντορίνης ζητά να μάθει με: 

«Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας για τη διενέργεια χειρουργείου από ιδιώτη γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας; 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιώτης γιατρός κ. Πολάκης προέβη στη διενέργεια ιατρικής πράξης (χειρουργείο) εντός δημόσιας δομής Υγείας, χωρίς να έχει ζητήσει και να του έχει χορηγηθεί προηγουμένως η απαιτούμενη γραπτή άδεια αρμοδίως; Και… Παρακαλούμε να καταθέσετε την άδεια που εκδόθηκε και χορηγήθηκε στον ιδιώτη γιατρό κ. Πολάκη προκειμένου να διενεργήσει ιατρική πράξη συμμετέχοντας υπό το φως της δημοσιότητας σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Σαντορίνης».