Μονοκλωνικά αντισώματα: Με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα η χορήγηση – Η διαδικασία για τους Έλληνες ασθενείς

27-09-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων και σε Έλληνες ασθενείς για τη θεραπεια της covid-19. Εντός της εβδομάδας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα υπάρχει διάταξη για τη διαδικασία χορήγησης της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η διάταξη θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του συγκεκριμένου σκευάσματος, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας. Καθώς έχει ολοκληρωθεί η 3η φάση των κλινικών μελετών και είναι κοντά στην έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η εισαγωγή των μονοκλωνικών θα γίνει αν το κρίνει η Επιτροπή, με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα. Η Επιτροπή θα κρίνει και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών απευθύνεται αυτή θεραπεία.

Ειδικοί αναφέρουν πως τα σκευάσματα αυτά δεν απευθύνονται στη φάση που ο ασθενής είναι πλέον διασωληνωμένος. Σε κάθε περίπτωση, όπου κριθεί ότι πρέπει να δοθούν μονοκλωνικά, θα δοθούν και θα καλυφθούν αποκλειστικά από το Κράτος. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ενα μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει ένα συγκεκριμένο αντιγόνο ενός ιού ή βακτηρίου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία της COVID-19 στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα S, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οταν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα βρεθεί στον οργανισμό, εντοπίζει την πρωτεΐνη-ακίδα S και την εμποδίζει να μολύνει τα κύτταρα. Ανάλογα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν δοκιμαστεί κατά του ιού Εμπολα καθώς και για χρόνιες ασθένειες.