Μορατόριουμ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για ΕΟΠΥΥ, προτείνει το ΠΑΣΟΚ

26-12-2016

Moratorium μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προτείνει το ΠΑΣΟΚ για άρση του αδιεξόδου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Καλεί μάλιστα τους εμπλεκόμενους να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συναίνεση, χωρίς προαπαιτούμενες απολύσεις και απεργίες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κουτσούκος.

Την σχετική πρόταση την κατέθεσε την Τετάρτη ο κ. Κουτσούκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κουτσούκος:

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σαφές, ότι παλεύουμε για τα 11 εκατ. των πολιτών για τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας με καθολικότητα και ποιότητα. Παλεύουμε, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ατομικές δαπάνες για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά που είναι η Υγεία. Είμαστε δίπλα στους γιατρούς και τους άλλους παρόχους που κάνουν τη δική τους προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες. Είμαστε απέναντι όμως, σε εκείνους που προσπαθούν να συντηρήσουν προς όφελός τους ένα παρασιτικό και πελατειακό μοντέλο, όπως αυτό λειτούργησε για δεκαετίες. Είμαστε απέναντι σε όσους εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες που υπάρχουν, μεταφέρουν το βάρος και τη δυσαρέσκειά τους στους πολίτες.

1. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό βήμα με τη συνένωση των διάσπαρτων Ταμείων Υγείας και στη δημιουργία του εθνικού δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όμως η μεταρρύθμιση πρέπει να αποβλέπει στην καθολική και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κάτι που απαιτεί σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο, αναζήτηση συναινέσεων και λύσεις – αποφάσεις που θα κατανοεί η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς η τακτική του Υπουργείου δεν αναδεικνύει την ουσία της μεταρρύθμισης. Οι αναφορές του Υπουργείου σε απολύσεις ιατρών και η πρόκληση μιας οξύτατης σύγκρουσης, εκφυλίζει το διάλογο σε μια άγονη αναμέτρηση που τελικά λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.

2. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ΑΓΟΡΑΣΤΗ υπηρεσιών Υγείας, τόσο από το Ε.Σ.Υ. όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κανόνες για την περιφρούρηση των πόρων και την περιστολή των δαπανών από την προκλητή ζήτηση. Φυσικά θα υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική φροντίδα των ασφαλισμένων.

3. Παράλληλα είναι αναγκαίο και απαραίτητο να οργανωθεί το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) που θα ανήκει στο Ε.Σ.Υ. και θα κατευθύνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Το δίκτυο Π.Φ.Υ. θα προκύψει μέσα από την αναδιάταξη και συνένωση των σημερινών Κέντρων Υγείας με τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που απαιτεί προσεκτική επεξεργασία, ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου με βάση κανόνες. Αυτό θα απαιτήσει και τη μεταφορά ιατρών και προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ στο Ε.Σ.Υ. με τη διαδικασία της κινητικότητας, που όπως έχουμε πει, έχει σχέση με την αξιολόγηση. Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων χρειάζεται διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, αν και δεν θα είχαμε αντίρρηση οι ιατροί να εργάζονται ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ισχύει ήδη στο Ε.Σ.Υ. Φυσικά θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση μονάδων και προσώπων, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή ανταπόκριση στις νέες ανάγκες.

4. Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα χρειασθεί χρόνο μια και πρέπει να επιλυθούν πολλά και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Δεν μπορεί όμως εν τω μεταξύ οι σημερινές μονάδες του ΕΟΠΥΥ να μένουν κλειστές η σύγκρουση να παρατείνεται, και οι μόνοι που “να την πληρώνουν” να είναι οι ασφαλισμένοι.