Μόσιαλος για τα εμβόλια: μειώνουν αλλά δεν εξαλείφουν τη διασπορά

19-02-2021

Τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ηλίας Μόσιαλος. «Τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως από τη λοίμωξη, ακόμη και αν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων», τονίζει. Και σημειώνει: οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους παθογόνα.

Γιατί γίνεται αυτό;

Ο καθηγητής εξηγεί πως υπάρχουν δύο τύποι ανοσίας που επιτυγχάνονται με τα εμβόλια. Η μια αποτρέπει την πρόκληση σοβαρής ασθένειας από ένα παθογόνο, αλλά δεν μπορεί να το εμποδίσει να εισέλθει στο σώμα ή να πολλαπλασιαστεί. Η άλλη είναι η λεγόμενη «αποστειρωτική ανοσία», η οποία μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιμώξεις ακόμη και τις ασυμπτωματικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, με κάποια πολύ γνωστά εμβόλια επιτυγχάνεται η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στους εμβολιασμένους. Έτσι οι άνθρωποι, συνήθως, δεν νοσηλεύονται. Οι πανδημίες περιορίζονται και ελάχιστοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα.

Ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο του ιού;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, απαντά ο καθηγητής. Για να μάθει να μας προστατεύει όμως, πρέπει να εκτεθεί στον ιό. Και μερικές φορές δεν καταφέρνει να προστατεύσει κάποιους από την ένταση της λοίμωξης. Τα εμβόλια λύνουν αυτό το πρόβλημα – σημείωνει- αφήνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να «γνωρίσει» τον ιό πριν πραγματικά μολυνθούμε, ώστε να μάθει πώς να τον καταπολεμήσει αν χρειαστεί.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, τα περισσότερα άτομα που μολύνονται δεν θα παραμείνουν ασυμπτωματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της λοίμωξης. Επιπλέον με βάση την απόδοση παρόμοιων εμβολίων, και τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Και καταλήγει: τα στοιχεία δείχνουν πως η φυσική ανοσία θα διαρκεί πολλούς μήνες, αν και είναι δυνατή η επαναμόλυνση. Το εμβόλιο πιθανότατα θα παρέχει παρόμοιο χρονικό διάστημα προστασίας.

«Το πιο σημαντικό είναι πως, ακόμη και αν η προστασία δεν είναι μόνιμη, οι μεταγενέστερες λοιμώξεις πιθανότατα θα είναι λιγότερο σοβαρές για εκείνους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε την ευκαιρία να εκτεθεί στον ιό, είτε μέσω της λοίμωξης είτε μέσω του εμβολιασμού. Επίσης, να θυμόμαστε πως ο μαζικός εμβολιασμός – όπως ήδη γνωρίζουμε από το Ισραήλ- οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των νέων λοιμώξεων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τη λοίμωξη. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, και όχι η έκθεση στον ιό» τονίζει.