“Μου χαρίσατε και πάλι τη ζωή”, νέα καμπάνια για τη δωρεά οργάνων

25-09-2018

«Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου….., τους πνεύμονες, το ήπαρ, το νεφρό, τα μάτια μου… Μου χαρίσατε και πάλι τη ζωή». Με τη φράση αυτή, για μια ακόμη φορά το υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επιχειρούν να αναδείξουν την αξία της δωρεάς Οργάνων και να προσελκύσουν δωρητές.

Η νέα εκστρατεία έχει στόχο να ενημερωθεί κάθε σπίτι για τη Δωρεά Οργάνων. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες με τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα λάβουν και ένα ενημερωτικό έντυπο το οποίο παροτρύνει τους πολίτες να συζητήσουν με την οικογένεια τους για τη δωρεά οργάνων.

«Κάνε γνωστή την επιθυμία σου στους δικούς ανθρώπους. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει», αναφέρεται στο έντυπο, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται:

  • Κάθε χρόνο δεκάδες οικογένειες στη χώρα μας δωρίζουν τα όργανα κάποιου δικού τους ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων συμπολιτών μας χάρη στο ιατρικό επίτευγμα της Μεταμόσχευσης.
  • Η δωρεά οργάνων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων.
  • Το χρονικό «παράθυρο» για τη διάσωση των οργάνων είναι μόλις λίγες ώρες από τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.
  • Από έναν δότη μπορεί να σωθούν έως και επτά άνθρωποι.
  • Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει αμέριστα τη δωρεά οργάνων και εκπρόσωπός της συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (www.eom,gr, τηλ.1147).
  • Κάθε χρόνο περισσότεροι συμπατριώτες μας εγγράφονται στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση κάποιου οργάνου από αυτούς που αναφέρονται ως δότες. Οι πιθανότητες να χρειαστεί κανείς μεταμόσχευση οργάνου είναι περισσότερες από την πιθανότητα να δωρίσει τα όργανά του!
  • Μετά τη διάγνωση του θανάτου ενός ανθρώπου, το μόνο που μπορεί να προσφέρει η ιατρική επιστήμη είναι η δυνατότητα να σώσουμε συνανθρώπους μας με τη δωρεά οργάνων.