ΜΠΑΡΟΥΧ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ

Baruch Blumberg
04-04-2021

Ο Μπαρούχ Σάμιουελ Μπλούμπεργκ (28 Ιουλίου 1925 – 5 Απριλίου 2011) ήταν Αμερικανός ιατρός, ο οποίος τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1976 μαζί με τον Ντάνιελ Κάρλτον Γκάτζντουσεκ. Υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.

Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής “για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με νέους μηχανισμούς προέλευσης και της μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων.”
Ο Μπλούμπεργκ αναγνώρισε τον ιό της ηπατίτιδας B και εν συνεχεία ανέπτυξε διαγνωστικό τεστ και εμβόλιο κατά της ασθένειας.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα σε εβραϊκό σχολείο. Κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Αρχικά ασχολήθηκε με τα Μαθηματικά, εν συνεχεία όμως μεταπήδησε στην Ιατρική και σπούδασε στο κολέγιο ιατρών και χειρουργών του πανεπιστημίου της Κολούμπια, από όπου απέκτησε πτυχίο το 1951. Το 1957 έλαβε ντοκτορά από το κολέγιο Μπάλιολ στην Οξφόρδη στην Βιοχημεία. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ δίδαξε ιατρική και ανθρωπολογία ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια από το 1977. Την περίοδο από το 1999 ως το 2002, ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA στο Ερευνητικό Κέντρο του Έιμς, στο Μόφετ Φιλντ της Καλιφόρνια.

Από το 2005 ως το θάνατό του ήταν πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (είχε εκλεγεί μέλος της το 1986.[24]