ΜΠΕΡΙΛ ΚΡΟΝ

Burrill Crohn
12-06-2021

Ο Μπέριλ Μπέρναντ Κρον (Burrill Bernard Crohn) ήταν Αμερικάνος γαστρεντερολόγος κι ένας από τους πρώτους που περιέγραψαν την νόσο που έκτοτε, φέρει το όνομα του (Νόσος του Crohn).

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Ιουνίου του 1884, από μια οικογένεια μεταναστών Γερμανο-Εβραϊκής καταγωγής. Είχε 11 αδέλφια και ο πατέρας του ήταν έμπορος πετρελαίου. Η ανατροφή του ήταν αυστηρή και χαρακτηρίζεται από μια πολύ ορθόδοξη ζωή.

Το 1932 ο Δρ. Κρον και οι δύο συνεργάτες του – Dr. Leon Ginzburg και Dr. Gordon D. Oppenheimer – δημοσίευσαν μια σημαντική ιατρική μελέτη, η οποία περιέγραφε τα χαρακτηριστικά μιας σχετικά άγνωστης, για την εποχή, νόσου. Περιέγραψαν δεκατέσσερα περιστατικά χαρακτηρίζοντας την νόσο του Crohn ως «Τελική ειλεΐτις, μια νέα κλινική κατάσταση». Η περιγραφή άλλαξε ως «Τοπική ειλεΐτις» στην δημοσίευση. Το όνομα του Κρον δημοσιεύτηκε πρώτο λόγω του ότι τα ονόματα μπήκαν με αλφαβητική σειρά και όχι με το πόσο συνεισέφερε ο καθένας τους. Επειδή ήταν η πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε σε ευρείας κυκλοφορίας ιατρικό περιοδικό, η νόσος κατέληξε να γίνει γνωστή ως Νόσος του Crohn περισσότερο για λόγους δημοσίευσης, παρά προτεραιότητας.

Όταν περιέγραψε την νόσο για πρώτη φορά, ο Κρον ήταν ένας απλός γιατρός που συνήθως δεχόταν τους ασθενείς του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέα Υόρκης για να τους εγχειρίσει. Ο Κρον σταδιακά άρχισε να συνεργάζεται όλο και περισσότερο με το νοσοκομείο Mount Sinai, όπου δούλευε μαζί με τον νευρολόγο Bernard Sachs (1858-1944). Εκεί σύντομα κατάφερα να δημιουργήσει μια πολύ καλή υποδομή για τους ασθενείς με κοκκιωματώδη εντεροκολίτιδα και τελικά έγινε διευθυντής του τμήματος γαστρεντερολογίας. Καθώς ήταν πολύ σεβαστός σε όλη του την επαγγελματική καριέρα, αναλάμβανε πολλούς ασθενείς από τις ΗΠΑ, καθώς και από την Ευρώπη.

Κάποιες από τις αρχικές του έρευνες για τις αιτίες που προκαλούσαν την νόσο αυτή, επικεντρώθηκαν γύρω από την προσωπική του πεποίθηση, ότι είχε προκληθεί από το παθογόνο βακτηρίδιο Mycobacterium paratuberculosis, το οποίο είναι υπεύθυνο για μια παρόμοια κατάσταση που πλήττει τα βοοειδή και ονομάζεται Νόσος του Johne. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απομονώσει το παθογόνο βακτήριο. Η θεωρία αυτή επανεμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άφιξη πιο εξελιγμένων μεθόδων προσδιορισμού των βακτηρίων MAP.

Μετά τη συνταξιοδότηση του, ο Κρον μετακόμισε σ’ ένα επιβλητικό κτίριο που βρισκόταν στο εσωτερικό του Κονέκτικατ. Πέρασε τα μετέπειτα χρόνια του μάλλον ως απομονωμένος, καθώς όλες οι επικοινωνίες διαχειρίζονταν από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Νοσοκομείου Mount Sinai. Πέθανε σε ηλικία 99 ετών στο Κονέκτικατ, στις 29 Ιουλίου του 1983.