Μπέζας: Δεν θα αιφνιδιάσουμε με αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

26-12-2016
Στις βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν άμεσα στο χώρο της υγείας επικεντρώθηκε ο λόγος του κ. Αντώνη Μπέζα, Υφυπουργού Υγείας, στο Συνέδριο Helthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ειδικότερα δήλωσε: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν τρεις βασικούς στόχους: τη  βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος Υγείας στις προσδοκίες των πολιτών και τη δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση του συστήματος».
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα διαχείρισης του ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και του φάρμακο ανέφερε. Οι μεταρρυθμίσεις αφορουν και στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με την ουσιαστική συμβολή και τη συμμετοχή των ιατρών και των φαρμακοποιών. Επίσης στην προώθηση του νέου χάρτη Υγείας, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα, με λειτουργικές συνενώσεις και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
 
Ακόμη το υπουργείο υλοποιεί  μη οριζόντια κινητικότητα χωρίς συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και ταυτόχρονα δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Για τον ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι «Όσον αφορά στο ρόλο και την αποστολή του, ως παρόχου και αγοραστή ταυτόχρονα υπηρεσιών Υγείας, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για δύο πράγματα: Ότι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ισχυρή, δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και θα προέλθουν αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει, τη συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών και μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
 
Ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας: «Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί για πρώτη φορά, πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Παράλληλα, από εδώ και στο εξής, μετά από συνεννόηση με τις τηλεφωνικές εταιρείες, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που είναι περίπου 315.000 άτομα, θα μπορούν να κλείνουν πρακτικά δωρεάν, με αστική δηλαδή χρέωση,  τα τηλεφωνικά τους ραντεβού με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ».