Μπέζας: σε πρώτη φάση το ΠΕΔΥ, θα προσφέρει το ελάχιστο των υπηρεσιών Υγείας

26-12-2016

Περί τα μέσα του 2015 θα «ενηλικιωθεί» το ΠΕΔΥ παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες. Όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας -μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84»- «δεν είναι όλα πλήρως διασφαλισμένα από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι το καινούργιο σύστημα, για να λειτουργήσει και να αποδώσει πλήρως, χρειάζεται κάποια μεταβατικά διαστήματα». Σύμφωνα με τον υφυπουργό,

  • Το πρώτο μεταβατικό διάστημα αφορά τους επόμενους δύο – τριών μηνών, μετά την έναρξη λειτουργίας των πολυ-ιατρείων στις 20 Μαρτίου.
  • Το επόμενο μεταβατικό διάστημα είναι περίπου μέχρι τα μέσα του 2015, οπότε και θα έχουμε το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη.

 Το σύστημα θα οικοδομείται σιγά – σιγά, δήλωσε ο κ. Μπέζας για να διευκρινίσει ότι «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, για παράδειγμα, δεν θα μπει στη ζωή μας από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται κάποιο μεταβατικό διάστημα, μέχρι να οργανωθεί και δημιουργηθεί το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών, μέχρις ότου οι ασθενείς αρχίσουν και τους προσεγγίζουν».

 Σε πρώτη φάση τα πολυ- ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσουν με επικουρικούς γιατρούς και στη συνέχεια με μόνιμους, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει ένα ελάχιστο παροχής υπηρεσιών υγείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Στη συνέχεια ορισμένα πολυ-ιατρεία θα χαρακτηριστούν ως πολυδύναμα κέντρα υγείας και θα λειτουργούν με εφημερίες σε 24ωρη βάση. Τα κέντρα αυτά -είπε ο υφυπουργός – θα λειτουργούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

 Μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, θα ακολουθήσει «ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκεί θα συνενωθούν, αργότερα και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και μετά από διάλογο, κάποιες μονάδες. Όταν, για παράδειγμα, στην ίδια πόλη έχουμε δύο δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τη μία μεριά το πρώην πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ και από την άλλη το κέντρο υγείας και απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, εκεί είναι φυσικό ότι αυτές οι δύο δομές θα ενωθούν, θα ενώσουμε το προσωπικό και θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του, δημιουργώντας ένα μεγάλο πολυδύναμο κέντρο υγείας, το οποίο θα εφημερεύει σε 24ωρη βάση».