Μπλοκάρισμα των συνταγών με πρωτότυπα φάρμακα στα φαρμακεία

26-12-2016

«Μπλοκάρισμα» των συνταγών στα φαρμακεία, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα, περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο «πακέτο» μέτρων του υπουργείου Υγείας για την δραστική αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».  Οι ιατρικές συνταγές με πρωτότυπα σκευάσματα θα «κόβονται» αυτόματα κατά την εκτέλεση της συνταγής και οι φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές. Σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν το συγκεκριμένο πρωτότυπο φάρμακο, τότε θα επιβαρύνονται με το σύνολο της δαπάνης. 

Παράλληλα, καθιερώνεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) για συγκεκριμένες παθήσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι γιατροί «χάνουν» τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης που είχαν σήμερα σε ποσοστό  15% του συνόλου των συνταγών τους (προβλέπεται σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση). Πλεόν θα συνταγογραφούν αυστηρά σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς, ενώ άμεσα θα εφαρμοστούν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ήδη έχουν «ανέβει» στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κυρίως για την λιπιδαιμία.

“Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν, όπως αναφέρει η εφηεμρίδα, μετά τον «εκτροχιασμό» της φαρμακευτικής δαπάνης σχεδόν κατά 80 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιανουάριο ανήλθε σε 194,4 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο σε 185,6 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 175,2 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο σε 188,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος μηνιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για το 2014, για κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ανέρχεται σε 166,6 εκ. ευρώ.

Η υπέρβαση της δαπάνης κινητοποίησε τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, καθώς αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσει σε πλήρη απορύθμιση της αγοράς φαρμάκου, με αποσύρσεις φαρμάκων ακόμη και φαρμακευτικών εταιριών.

Στο θέμα παρενέβη την Τρίτη και η τρόικα η οποία ζήτησε την θέσπιση επικουρικών μέτρων με προσανατολισμό σε δύο κυρίως σημεία:

  • άμεση εφαρμογή της οριζόντιας μειώσεως του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση από τις αρχές του 2012. Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μία τέτοια απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το 15% είναι ένα όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία.
  • Νέα σημαντική μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων και αύξησης της χρήσης τους. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα μειωθούν οι τιμές. Ωστόσο, σε δεύτερη φάση οι τιμές των γενοσήμων θα συνδέονται με τις πωλήσεις. Όσο αυξάνονται οι πωλήσεις τόσο θα μειώνονται οι τιμές τους”.