Μπλόκο στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επιχειρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

07-01-2020

Μπλόκο στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, επιχειρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις στην περίπτωση που εφαρμοστούν ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%. Την ίδια στιγμή, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος στο 5% του ΑΕΠ.

«Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και θα μετακυλίσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το «Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800εκ ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5δις ευρώ)».

Η δημόσια υγεία στην ….εντατική

Αναφερόμενη στις επισκέψεις του υπουργού σε δημόσια νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό είναι 40%. Λειτουργούν 6 από τα 9 χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους 8 μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις 8ώρες. 

– στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές  ώρες, αναπτύσσει πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%.

–  στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στα ΤΕΠ γίνεται διαλογή ασθενών (σε όποια υπάρχει προσωπικό) και προηγούνται οι ασθενείς με τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ταλαιπωρία όλων είναι μεγάλη.  Έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσει μετά από χρόνια ράντζα.

Συνολικά, στο ΕΣΥ υπάρχουν 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια και όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ,  «διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων 224 στην Αττική για να εξυπηρετούν 6εκ. πληθυσμό με λίστα αναμονής 45-50, διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους τώρα που αναμένεται να αυξηθεί με την έξαρσή της γρίπης, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την λειτουργία του. Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει».

Είναι ενδεικτικό ότι τα χρόνια των μνημονίων, το προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000 ενώ μόνο για τα έτη 2018, 2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. «Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε όμως θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 – 1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι κατά μέσω όρο οι ετήσιες αποχωρήσεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων», τονίζει η Ομοσπονδία.

Και συνεχίζει: «Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν. Διακόπηκαν χειρουργεία. Δεν γίνονται τοκετοί. Μόνο αεροδιακομιδές».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Απαράδεκτη είναι η κτηριακή τους κατάσταση. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές ακάλυπτες βάρδιας, ειδικά τώρα το χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ μαρτυρούν την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».