Μπόνους από τη Ζέττα στα μαγαζιά που δεν καπνίζουν

26-12-2016

«Μπόνους» στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν ….καπνίζουν, θα παρέχει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της αρμόδιας υφυπουργού Υγείας κ. Ζ. Μακρή, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου υποχρεώνουν τους πελάτες τους να μην καπνίζουν προς εφαρμογή του νόμου θα αναδεικνύονται μέσω ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου Υγείας. Η ενεργοποίηση της ιστοσελίδας αναμένεται εντός Φεβρουαρίου.

Στην ίδια ιστοσελίδα, οι μαθητές θα μπορούν να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια για το κάπνισμα ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται και ενημερωτικά σεμινάρια στα σχολεία της Αττικής, δημιουργία δικτύου εθελοντών γιατρών και φαρμακοποιών που θα βοηθούν δωρεάν τους πολίτες να κόψουν το κάπνισμα.

Αναφορικά με τους ελέγχους, την Τρίτη η κ. Μακρή ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των 13 Περιφερειακών αυτοδιοικήσεων της χώρας, αναλυτική κατάσταση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ζητεί μάλιστα να λαμβάνει πλέον πλήρη ενημέρωση σχετικά με τους ελέγχους ανά δεκαπενθήμερο.

Σημειώνεται ότι ήδη έλεγχοι διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια που αποτελούνται από επόπτες των υγειονομικών υπηρεσιών των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και άνδρες της αστυνομίας. Ενδεικτικό είναι ότι στον Βόλο έχουν διενεργηθεί 165 έλεγχοι, στη Λάρισα 71 ενώ το ποσοστό παραβατικότητας -συνολικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δημόσιες υπηρεσίες)- ανέρχεται στο 15%.