Μπορεί ένα βιβλίο του 1981 να προέβλεψε την έξαρση του κορονοϊού;

28-02-2020

Με τον κορονοϊό να αποτελεί το πρώτο θέμα στον πλανήτη, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους.

Την εμφάνισή της στο διαδίκτυο έκανε αυτές τις ημέρες, η είδηση για μια περίεργη σύμπτωση, καθώς ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου φαίνεται να έχει προβλέψει την έξαρση του κορονοϊού, σχεδόν 40 χρόνια πριν εκδηλωθεί ο ιός.

Ένας χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρόσεξε κάποιες «ανατριχιαστικές» ομοιότητες με την τρέχουσα κρίση, σε αποσπάσματα από το «The Eyes Of Darkness», ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του 1981, από τον Αμερικανό συγγραφέα Dean Koontz.

Το 312 σελίδων μυθιστόρημα κάνει λόγο για μια θλιμμένη μητέρα, τη Christina Evans, η οποία προσπαθεί να μάθει τι συνέβη πραγματικά στο γιο της Danny, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του κατά τη διάρκεια κάμπινγκ.

Ανακαλύπτει ότι ο Danny είναι στην πραγματικότητα ζωντανός και κρατείται σε μια μυστική στρατιωτική βάση, έχοντας μολυνθεί τυχαία από ιό που δημιουργήθηκε σε ερευνητικό κέντρο στο Wuhan της Κίνας.

Ο ιός στο βιβλίο αναπτύχθηκε από Κινέζους επιστήμονες, για να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Το όνομα του ιού, προέρχεται από την περιοχή που δημιουργήθηκε, ένα εργαστήριο κοντά στην πόλη Wuhan.

H κινεζική πόλη Wuhan (Ουχάν) στην Κίνα, από την άλλη, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Η πόλη έχει μπει σε καραντίνα ενώ υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής, σε 2.770 ανθρώπους και έχει μολύνει 81.315, προκαλώντας φόβους για παγκόσμια πανδημία.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Dean Koontz

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας στο διαδίκτυο ισχυρίζεται ότι ο ιός δεν προέρχεται από αγορά τροφίμων, όπως ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι, αλλά στην πραγματικότητα «δραπέτευσε» από ένα κινεζικό εργαστήριο βιολογικών όπλων, με την ονομασία Wuhan Institute of Virology, 32 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο ιός βέβαια που περιγράφεται στο μυθιστόρημα έχει 100% ποσοστό θνησιμότητας, σε αντίθεση με τον κορονοϊό που βρίσκεται περίπου στο 2%.

Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που απέρριψαν άμεσα τα σενάρια περί «πρόβλεψης» του ιού, σημειώνοντας πως οι ομοιότητες ανάμεσα στο βιβλίο και την πραγματικότητα τελειώνουν στο όνομα Ουχάν.

«Αυτό το είδος προφητικής μυθοπλασίας δεν είναι ασυνήθιστο. Αν δείτε αρκετά, στοιχηματίζω ότι μπορείτε να εντοπίσετε προφητείες για σχεδόν όλα τα γεγονότα», ανέφερε σχετικά ο αστυνομικός συγγραφέας Chan Ho-kei.