Μπούλινγκ στα νοσοκομεία: Θύματα ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές!

08-01-2019

Περισσότεροι από ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στη χώρα μας έχει υποστεί «μπούλινγκ»! Ωστόσο ποσοστό 83% δηλώνουν ότι υπήρξαν μάρτυρες κάποιου περιστατικού εκφοβισμού σε άλλους κατά το τελευταίο εξάμηνο στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από επιστημονική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών σε όλη την Ελλάδα. Τη σχετική δημοσίευση έκαναν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ηλία Χατζηιωαννίδη της Δεύτερης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open». Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Μητσιάκος, Παναγιώτα Χατζηβαλσαμά, Φώτης Βούζας και Φραντσέσκα Μπασκιάλα.

Στην έρευνα απάντησαν ανώνυμα 389 εργαζόμενοι (το 40% γιατροί και το 60% νοσηλευτές), με μέση ηλικία 43 ετών, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από 17 ελληνικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με την έρευνα:

· Πρόβλημα εκφοβισμού σε κάποια στιγμή της καριέρας τους έχουν αντιμετωπίσει το 53% περίπου των γιατρών και νοσηλευτών. Από αυτούς, ποσοστό 28% παραδέχονται και αναγνωρίζουν ότι έπεσαν θύμα εκφοβισμού.

· Τα θύματα είναι γυναίκες, καθώς επίσης νεότεροι και με μικρότερη εμπειρία γιατροί και νοσηλευτές.

· Οι θύτες είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών και άνδρες 45-64 ετών, συνήθως σε θέση προϊσταμένου ή ανώτερου στην ιεραρχία (το 40% των θυτών), ομότιμου συναδέλφου (26%), διευθυντή (22%) ή γονείς νεογνού (8%).

· Οι γιατροί ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι υπήρξαν θύματα (34%) σε σχέση με τους νοσηλευτές (23%).

· Το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι υπήρξαν μάρτυρες κάποιου περιστατικού «μπούλινγκ» σε άλλους κατά το τελευταίο εξάμηνο στο νοσοκομείο.

· Από όσους έπεσαν θύμα, το 10% εκφοβίστηκε από άνδρα, το 38% από γυναίκα και το 52% και από τα δύο φύλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσους παραπονέθηκαν ότι υπήρξαν θύμα, μόνο το 19% ανέφερε το περιστατικό στη διεύθυνση ή στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ το 10% κινήθηκε νομικά.