Μπουλμπασάκος: Η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι πιο μεταδοτική, όχι όμως πιο φονική

γιατροί ΕΣΥ
24-08-2022

Η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική, όχι όμως πιο φονική είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο συντονιστής – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.
 
«Περισσότερο διαχειρίσιμη είναι η πανδημία, χωρίς να μας τρομάζει πλέον η κατάσταση, γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για τη νόσο και τον ιό, έχουμε πράγματα στη διάθεσή μας, όπως εμβόλια, έχουμε γίνει “σοφότεροι”», σημείωσε ο συντονιστής – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ωστόσο -όπως σημείωσε- η πίεση υπάρχει στο σύστημα Υγείας και είναι πλέον “από την άλλη πλευρά”.

«Η πίεση δεν έρχεται λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα non covid περιστατικά, διότι μια σειρά νοσοκομείων έχουν βγει εκτός πνευμονολογικών περιστατικών, ως νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, που επιβαρύνουν άλλα νοσοκομεία. Λ.χ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει αυξηθεί η λίστα για εγχειρήσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική. Το πιο φρόνιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διαχειρίζονται τη νόσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» εξήγησε ο ίδιος.

Παραλλαγή Κένταυρος: “Ας μην ανησυχούμε…”

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να περιμένουμε στο εξής, με αφορμή και τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος», τόνισε: «Ας μην ανησυχούμε. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι αυτές που επικρατούν. Ενδεχόμενα με τις τουριστικές ροές να επικρατήσει η Κένταυρος ως πιο μεταδοτική, όμως δεν είναι πιο φονική. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα ανοσιακής διαφυγής κ.λ.π. αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χειριστούμε».

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγήκε δεν παίρνει έγκριση σε ΗΠΑ και σε ΕΕ πλην Μεγάλης Βρετανίας, για το λόγο ότι λειτουργεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν “πιάνει” τις παραλλαγές της, 4 και 5» ανέφερε ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα που θα περιλαμβάνει τις επικρατούσες παραλλαγές (…) Να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, μόνο αν υπάρχουν σε περιοχές συγκεκριμένες περιοχές προβλήματα να δοθούν σχετικές οδηγίες. Στα σχολεία που θα ανοίξουν συντομα δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα εβδομαδιαίο τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» είπε ακόμη ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ