Μπρούτζινο χρώμα …από το πιάτο σας!

26-12-2016

Γράφει η Μαργαρίτα Στεργίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M. Sc.

Έφτασε πάλι η περίοδος της ηλιοθεραπείας ! Αντηλιακό, καπέλο, έκθεση στον ήλιο σταδιακά και σε συγκεκριμένες ώρες … Ίσως ξέρετε τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε, για να παραμείνει ο ήλιος φίλος σας και να αποκτήσετε το μαύρισμα που θέλετε με ασφάλεια. Ξέρατε, όμως, ότι η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα σας να αντέχει περισσότερο το φως του ήλιου και ότι επιπλέον μπορεί να συμβάλλει για να αποκτήσετε ένα ελκυστικό μπρούτζινο χρώμα; Αν λοιπόν, θέλετε να μαυρίσετε, επιλέξτε έξυπνα τα τρόφιμα που θα βάλετε στο πιάτο σας!

Πείτε Ναι στα Αντιοξειδωτικά

Γιατί; Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν “μαύρισμα” με ενεργοποίηση της παραγωγής μελανίνης (χρωστική ουσία του δέρματος). Αλλά παράλληλα, προκαλούν αύξηση των ελέυθερων ριζών στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Τι να κάνετε; Η λύση βρίσκεται στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης αντιοξειδωτικών βιταμινών. Η τριάδα των βιταμινών A, C και Ε είναι μια πραγματική ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών. Η αύξηση της πρόσληψης βήτα-καροτενίου (ή προβιταμίνης Α) είναι, επίσης, σημαντική. Όταν η συγκέντρωση της στο σώμα είναι υψηλή, το δέρμα είναι ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, είναι καλό να αυξήσετε την πρόσληψη σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού ιχνοστοιχείου.

Ποια άλλα τρόφιμα βοηθούν στο σωστό μαύρισμα του δέρματος; Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Πηγή: foodbites.eu