Μύθοι και αλήθειες γύρω από την απώλεια βάρους

26-12-2016

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τους μύθους που περιβάλλουν την υπόθεση «Απώλεια βάρους» με τη βοήθεια του γνωστού διαιτολόγου Κωνσταντίνου Ξένου.

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί αλλόκοτες θεωρίες γύρω από τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Ακούσαμε, λοιπόν, ότι…το νερό παχαίνει, ή ότι μπορούμε να καθορίσουμε το διαιτολόγιό μας βάσει της ομάδας αίματος. Και ακόμη χειρότερα…Πέσαμε στην παγίδα που λέει ότι το μαύρο ψωμί ενδείκνυται για αδυνάτισμα ή ότι τα άπαχα προϊόντα δεν παχαίνουν. Και τόσα άλλα…Θα προσπαθήσουμε, ακολούθως, να καταρρίψουμε μερικά από αυτά τα μυθεύματα, με τη βοήθεια του κλινικού διαιτολόγου Κωνσταντίνου Ξένου. Ως αντιπρόεδρος, άλλωστε του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, δέχεται καθημερινά αμέτρητα σοβαρά- ή λιγότερο σοβαρά- ερωτήματα γύρω από την απώλεια βάρους. Σήμερα δέχεται τα ερωτήματα του “healthview”.

Healthview.gr Τι αποδίδει περισσότερες θερμίδες, μια φέτα ψωμί ψημένο ή μια φέτα άψητο ψωμί;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Το ψημένο ψωμί που χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα στα τοστ, αποδίδει περισσότερες θερμίδες από ό,τι το άψητο. Αυτό συμβαίνει διότι με το ψήσιμο διευκολύνεται η απορρόφηση και η αφομοίωση από τον οργανισμό κάποιων σακχάρων που, μπορεί να πει κανείς, ότι θεωρούνται παχυντικά. Βέβαια η συγκεκριμένη θερμιδική διαφορά είναι μικρή, ωστόσο, υπαρκτή.

Healthview.gr Μένοντας στο θέμα του ψωμιού, ποιο είναι πιο παχυντικό; Το λευκό ή το μαύρο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ: Αν πιστεύετε ότι το μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο ελαφρύ από το λευκό, άρα ιδανικό για δίαιτα, κάνετε λάθος. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι το μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως έχει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το λευκό (20 περισσότερες, ανά 100 γραμμάρια), αλλά και 2% περισσότερα λιπαρά. Το μοναδικό, τελικά, πλεονέκτημα, του μαύρου ψωμιού έναντι του λευκού είναι ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτείνες και υδατάνθρακες, γι’ αυτό και είναι πιο υγιεινό.

Healthview.gr Για ποιο λόγο τα γλυκά θεωρούνται παχυντικά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Πολλοί, εσφαλμένα νομίζουν πως τα γλυκά θεωρούνται παχυντικά επειδή έχουν μεγάλα ποσά ζάχαρης. Κι όμως η μεγάλη και συχνή κατανάλωση γλυκών πρέπει να αποφεύγεται όχι τόσο λόγω ζάχαρης, αλλά λόγω μεγάλης ποσότητας λίπους και μάλιστα κορεσμένου. Κι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν αναλογιστούμε πως το λίπος αποδίδει παραπάνω από διπλάσιες θερμίδες από ότι η ζάχαρη.

Healthview.gr Μπορεί μια δίαιτα να μας βοηθήσει να χάσουμε μόνο λίπος;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Καμία δίαιτα αδυνατίσματος δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην απώλεια αποκλειστικά και μόνο λίπους. Με τη δίαιτα χάνουμε ακόμα υγρά, γλυκογόνο αλλά και μυϊκό ιστό. Μια δίαιτα, λοιπόν, κρίνεται ιδανική εφόσον το 75% της απώλειας που μας προσφέρει, αντικατοπτρίζει λιπώδη ιστό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σταδιακή απώλεια βάρους, της τάξεως δηλαδή των 4-5 κιλών τον μήνα.

Healthview.gr Το νερό…παχαίνει;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Το νερό δεν αποδίδει θερμίδες και συνεπώς δεν παχαίνει όσο και αν πιούμε. Είναι συστατικό σχεδόν όλων των τροφών, πράγμα που σημαίνει πως όσο περισσότερο νερό έχει μια τροφή τόσο λιγότερες είναι οι θερμίδες που κρύβει. Τα φρέσκα φασολάκια, για παράδειγμα, έχουν περισσότερο νερό απ΄ ό,τι το γάλα, γι΄ αυτό και είναι λιγότερο παχυντικά.

Healthview.gr Με ποια συχνότητα πρέπει να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές τον μήνα, 3 έως 4.

Healthview.gr Πιστεύετε πως η ομάδα αίματος μπορεί να καθορίσει τον τύπο της διατροφής μας;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα Ιταλών ερευνητών έφερε στο φως μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η ομάδα αίματος μας πρέπει να καθορίζει τον τύπο της διατροφής μας. Πολλοί βιάστηκαν να υιοθετήσουν αυτά τα δεδομένα τα οποία λίγο αργότερα, περνώντας από το ευρύτερο επιστημονικό «κόσκινο» αποδείχτηκε πως δεν έχουν αξιόπιστη βάση, ενώ ταυτόχρονα αντικρούουν τις αρχές του υγιεινότερου μοντέλου διατροφής – της Μεσογειακής Διατροφής. Όπως λοιπόν αναφέρουν σήμερα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καθορίζουμε τις διατροφικές ανάγκες μας μέσω της ομάδας αίματος.

Healthview.gr Ένα άπαχο τρόφιμο σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ : Άπαχο τρόφιμο δεν σημαίνει τρόφιμο χωρίς θερμιδική απόδοση. Πολλά άπαχα προϊόντα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων προκειμένου να κερδίσουν τη χαμένη τους γεύση. Αυτό τους προσδίδει άμεσα θερμιδικό περιεχόμενο. Φυσικά, είναι λιγότερο επιβαρυντικό από κάποιο αντίστοιχο προϊόν που εμπεριέχει λίπος, αλλά σίγουρα δεν είναι 0%.