Μύθος ή αλήθεια: Ο καφές ανεβάζει την πίεση;

καφές υπέρταση
16-11-2019

H σχέση μεταξύ καφέ και πίεσης μελετάται εδώ και περίπου 75 χρόνια. Έτσι σήμερα οι ειδικοί είναι σε θέση να απαντήσουν ξεκάθαρα στο ερώτημα εάν η αρτηριακή πίεση αυξάνεται λόγω της κατανάλωσης καφέ.

Τι περιέχει ο καφές, που ανεβάζει την πίεση;

Υπεύθυνη για τις “υπερτασικές” ιδιότητες του καφέ δεν είναι άλλη από την καφεΐνη. Το ξεχωριστό αυτό συστατικό ενεργοποιεί ένα σύνολο από νευρολογικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Την ίδια όμως στιγμή, σε ένα ποτήρι καφέ θα βρείτε δεκάδες ακόμη διατροφικά στοιχεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το χλωρογενικό οξύ, τα οποία “χαλαρώνουν” τα αγγεία και προστατεύουν την καρδιά.

Μπορεί ο καφές να προκαλέσει υπέρταση;

Η απάντηση είναι πως όχι, καθώς υπέρταση ονομάζεται η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση ακόμη και 3 φλιτζανιών την ημέρα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σύγκριση με 1 φλιτζάνι ημερησίως. Μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τη συστολική πίεση κατά 10mm Hg σε όσους δεν είναι συστηματικοί καταναλωτές, όμως δεν φαίνεται να “αγγίζει” εκείνους που πίνουν περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, η επίδρασή της είναι βραχυπρόθεσμη και διαρκεί από μία έως τρεις ώρες.

Μπορώ να πιω καφέ εάν έχω υψηλή πίεση;

Φαίνεται πως δύο με τρία ποτήρια καφέ μέσα στην ημέρα, δεν επιδρούν αρνητικά ακόμη και σε όσους έχουν ήδη διαγνωσθεί με υπέρταση. Η επίδραση της καφεΐνης στις μετρήσεις είναι παροδικές, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να μετρήσετε την πίεσή σας έως και τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ. Μάλιστα, ο οργανισμός φαίνεται να “συνηθίζει” τον καφέ μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες. Η τελευταία παρατήρηση ισχύει τόσο για υγιή όσο και για υπερτασικά άτομα.

Εάν έχετε υπέρταση και δεν πίνατε καφέ στο παρελθόν, σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να τον αρχίσετε. Ούτε θα ήταν λογικό να το παρακάνετε, με περισσότερους από δύο ή τρεις καφέδες την ημέρα. Όμως, αυτό δεν σας εμποδίζει από το να απολάυσετε τον πρωϊνό σας καφέ, που πάντα αγαπούσατε. Από την άλλη πλευρά, εάν είστε υγιείς η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν επιβαρύνει τα αγγεία και την καρδιά.

Τα οφέλη του καφέ είναι πολλά! Από την ενέργεια που χαρίζει μέσα στην ημέρα, μέχρι τον έλεγχο του ζαχάρου, την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Θυμηθείτε να καταναλώσετε με σύνεση, και να απολαύσετε υπεύθυνα! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Mesas AE et al. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1113-26. doi: 10.3945/ajcn.111.016667. Epub 2011 Aug 31.
Zhang Z et al. Habitual coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. Am J Clin Nutr. 2011 Jun;93(6):1212-9. doi: 10.3945/ajcn.110.004044. Epub 2011 Mar 30.