Να γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας όταν μεγαλώνουμε

26-12-2016
Για τους περισσότερους τα γκρίζα μαλλιά κάνουν την εμφάνιση τους μετά τα 30. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα μαλλιά αρχίζουν να ασπρίζουν ακόμα νωρίτερα ή αργούν πολύ να έρθουν.
 
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, μέχρι τα 50 τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει χάσει το 50% του χρώματος των μαλλιών του ενώ έρευνες έδειξαν πως το 74% των ανθρώπων μεταξύ 45 και 65 ετών είχε γκρίζα μαλλιά.
Τα μαλλιά των αντρών ασπρίζουν πιο γρήγορα απ ‘ότι των γυναικών ενώ οι Καυκάσιοι γκριζάρουν πιο γρήγορα από τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς.
 
Που οφείλεται όμως το γκριζάρισμα των μαλλιών μας;
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το χρώμα των μαλλιών μας παράγεται από κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αυτά, παράγουν χρωστική ουσία που μπαίνει στις ίνες τις τρίχες και παράγει το χρώμα.
 
Το χρώμα μαλλιών εξαρτάται από την αναλογία των δύο ομάδων μελανίνης: τις ευμελανίνες (καφέ και μαύρες χρωστικές ουσίες) και φαιομελανίνες (κόκκινες και κίτρινες χρωστικές ουσίες). Αν και οι διακυμάνσεις στην αναλογία αυτών των χρωστικών μπορεί να παράγει έναν μεγάλο αριθμό χρωμάτων, τα αδέλφια συχνά έχουν εντυπωσιακά παρόμοιο χρώμα μαλλιών.
 
Η παραγωγή της χρωστικής σταματάει και αρχίζει με τους ρυθμούς κύκλου της τρίχας. Όταν τα κύτταρα χρωστικής απενεργοποιηθούν στο τέλος ενός κύκλου και αποτύχουν να ενεργοποιηθούν ξανά μετά στο νέο κύκλο, τότε οι επόμενες τρίχες που θα βγουν θα είναι γκρίζες.
 
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία στην οποία μπορεί να γκριζάρουν τα μαλλιά μας είναι:
1) Κληρονομικότητα
2) Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η λεύκη και η γυροειδής αλωπεκία
3) Στρες
4) Διατροφή
5) Τρόπος ζωής
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως τα μονοζυγωτικά δίδυμα φαίνονται να γκριζάρουν σε παρόμοια ηλικία και ρυθμό.